Светльо Ангелов-Портос: Убиха дядо Кирил заради земите на църквата

Животът

23-09-2013, 11:59

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Водолазите, извадили митрополита са мъртви, твърди блогърът

Водолазите, участвали в изваждането на тялото на мъртвия митрополит Кирил от морето край „Траката”, са починали мистериозно броени дни след неговото погребение. Това твърди Светльо Ангелов – Портос в своя блог le-mousquetaire.blog-spot.com. Според написаното в него под заглавие „Епископ Наум Стобийски към митрата през трупове” първата жертва е кадрови военнослужещ, удавил се при инцидент край Бяла. Според Портос става въпрос за 26-годишния професионален водолаз, чието тяло бе извадено от морето на 19 юли т.г. Той загинал при неизяснени обстоятелства, а единственото, което тогава се разбра по случая, бе, че се е гмуркал, за да освободи закачени мрежи на свои приятели рибари, пише "24 часа".
Светльо Ангелов – Портос твърди още, че вторият водолаз е 43-годишен, чието име е Белослав. Пред свои близки той съобщил, че митрополит Кирил е бил убит. Според водолаза по време на изваждането на трупа от морето по главата на владиката е имало отоци. Този водолаз според Светльо Ангелов, който ползва информация от варненска попадия, също бил намерен удавен устието на река Камчия.
"В България не можеш да си олигарх, без да владееш земите на църквата. Това е основният мотив за убийството на Кирил Варненски. Той бе единственият, който се противопостави на правото на друг свой колега да продава тези земи. Той бе и единственият, който най-силно се противопостави на разкола, защото тогава битката бе за имотите на Българската православна църква."

Това е тезата на блогъра поет Светльо Ангелов-Портос. 35-годишният варненец е син на известната сред поетичните и интелектуалните среди в морската столица Надя Стойчева.
След средното си образование Ангелов започва да учи в протестантско училище в София, където навлиза в дълбините на теологията. Благодарение на Седмицата на православната книга, която се провежда всяка година във Варна и бе идея на покойния митрополит Кирил, Портос се запознава с православни теолози и се връща към ортодоксалната вяра.