1000 лева за отровен геврек

Новините

23-09-2013, 12:30

Снимка:

Всеки ден

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Опасни химикали ни дебнат в баничарниците

До 1000 лв. стига глобата за кифли, понички, гевреци и т.н. закуски, бъкани с подсладители, оцветители и пр. Санкцията се отнася поне на хартия дори и ако подобрителите са позволени, но не са изрично отбелязани от производителя. А повечето родни баничарници изобщо не слагат етикети, пише "Всеки ден".

 Наскоро 1000 лв. глоба е отнесла пекарна в Кюстендил за геврек заради аспартам в него. Закуската, тъпкана с подсладител, си купила служителка на Областната дирекция на Агенцията по храните. Тя веднага усетила подозрителния вкус. Хукнала да се правят изследвания на геврека и било установено голямо количество аспартам, надвишаващо в пъти допустимите норми.

 Аспартамът, който е 200 пъти по-сладък от захарта, макар и разрешен подсладител, е вреден и опасен в по-големи количества. В световен мащаб и у нас се използва в над 6000 продукта.

 В България производителите на храни и напитки с аспартам са длъжни да посочат, че даденият продукт „съдържа източник на фенилаланин". Европейският код на аспартама е Е951. Заради високата му „сладост" и ниска цена все повече производители у нас заместват захарта с него, без изобщо да отбелязват това на етикетите, алармират медици.