Цената на водата замръзва до края на годината

Парите

23-09-2013, 14:43

Снимка:

интернет

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Обмислят "водни помощи" за бедните абонати

Няма да има повишение на цената на водата в Пловдив до края на годината. Това увери новият шеф на местното ВиК Манол Генов. Той посочи, че таксата за пречистване за фирмите е била намалена преди 20 дни. Това се налагало, тъй като фирмените абонати плащали необосновано по-скъпо отколкото битовите. Това е недопустимо според европейските норми, където замърсителят трябва да плаща, изтъкна Генов.
С промяната приходите на дружеството ще спаднат със 700 хиляди лева на година. В същото време амбицията на новото ръководство на ВиК е да се увеличи събираемостта на дължимите суми за вода с 20%. В момента несъбраните сметки възлизат на близо 18 милиона лева. Генов посочи, че хората нямат навика да плащат за вода. Затова се готви акция, която да насърчи абонатите да ползват разплащателни сметки. В момента едва 10 процента от тях ползват тази услуга. За тях ще има организирана лотария с награди, изтъкна Генов.

Другите възможни варианти, освен принудителното спиране на водата, е включване на т.нар. ”водни помощи”. В момента тази мярка се обсъжда от управляващите. Ако бъде приета, социално слабите абонати ще имат определен лимит от вода, който ще се покрива от държавата. Именно битовите потребители са по-задлъжнели към ВиК дружеството. Само в града техните борчове възлизат на 3-4 милиона лева, изтъкна още Генов.