Най-великите български изобретения за всички времена

Общество

23-09-2013, 15:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В България годишно се регистрират от 200 до 300 заявки за изобретения, като между 50 и 70% от тях получават патентен защитен документ, че отговарят на утвърдените условия

Най-великите изобретения в световен мащаб са постижение на българи. Жалкото е обаче, че по-голямата част от тях са били направени извън границите на държавата ни, а повечето ни продукти са закупени от чуждестранни фирми и корпорации, за които след това България заплаща, за да се внесат и използват на местна почва.

Въпреки това, в България годишно се регистрират от 200 до 300 заявки за изобретения, като между 50 и 70% от тях получават патентен защитен документ, че отговарят на утвърдените условия.
Ето класация на „най-доброто" от изобретенията с българска марка.

Първото в света „антиоръжние"

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения. Металното изделие тежи малко над 500 грама. Търговското му наименование е SNIFFEX . Наречено е така, защото засича йоните на азотния двуокис - съставка на почти всички видове взривни вещества. Уредът няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярността на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия. Изобретението няма аналог в света. То е патентовано в Европа и в САЩ.

Говореща книга за слепи

Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване, сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разлистват страниците.

Революция в превода

Инженер Койчо Митев е направил революция в междуезиковото общуване. "Методът за компютърен междуезиков превод" представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. С негова помощ се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка. Изобретението на инж. Койчо Митев е носител на голямата награда "Джон Атанасов" на изложението за изобретения и иновации "Евроинтелект-2003" и на 21-то световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 година.

Повелителят на атома

През 1950 година на Женевската конференция САЩ оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии където и да било по света, и се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година, за първи път в американския печат се появява информация за "изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир" и се съобщава името на неговия автор - проф. д-р Кръстьо Кръстев.

Усъвършенстване на буталата на парната машина

На 4 март 1857 година в Париж се провежда редовното заседание на авторитетното Дружество за подкрепа на националната промишленост, на което българина Николай Тошкович защитава своето изобретение, свързано с усъвършенстването на буталата на парната машина. Българският технически гений предлага използването на еластични пръстени, разположени в специални канали по повърхността на буталото. Парижкото Дружество за подкрепа на националната промишленост не само дава висока оценка на това изобретение и патент на изобретателя, но и определя комисия, която да оказва на изобретателя съдействие в по-нататъшната му работа по усъвършенстване на буталото и неговото приложение в железопътните локомотиви.

Браунов газ

Юл Браун, или Илия Вълков, е роден на 20 април 1922 година във Варна. Той е откриватeл на така наречения Браунов газ и на физикохимията на имплодиращото горeнe на Брауновия газ със съпътстващото го отдeлянe на енергия от вакуума. Брауновият газ представлява смeс от газообразeн водород и кислород в стохиомeтрично (обeмно) отношeниe 2:1. Газът сe получава чрeз eлeктролиза на вода, при която сe отдeлят водород и кислород. Браун открива прост способ да ги съхранява заeдно в eдин и същ рeзeрвоар, бeз тe да избухват. Когато смeс от водород и кислород гори и избухва, тя нe избухва навън, а навътрe. Имплодирайки, тази смес обeма си 24 пъти. Българският учен успява да "впрегне" тази уникална рeакция за задвижванeто на вакуумeн автомобилeн двигатeл. Той гори водород, окислявайки го имплозивно с кислорода на Брауновия газ. Илия Вълков е участвал и в създаването на нови газови смeси за дълбоководно лeководолазно дишанe с акваланг бeз използванeто на твърди лeководолазни скафандри с нормално атмосфeрно наляганe. Нeговитe нови смeси позволяват на аквалангиститe да работят спокойно в лeкитe нeопрeнови костюми на значитeлно по-­голяма дълбочина от всички други извeстни смeси допрeди това.

Бащата на „антибебето"

Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче. През 1951 година, заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, той участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който преодтвратява забременяването. Карл Джераси е удостоен с Национален медал за наука, връчен му лично от президента Никсън.