Поставиха паметна плоча на знаменития хореограф Никола Гинов

Мисия Бургас

23-09-2013, 16:53

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хиляди подкрепиха кампанията "От любов към живота" на звезден концерт в Бургас

Поставена в Младежкия културен център, тя ще пази спомена за 35 годишната му творческа дейност

Днес, в навечерието на годишнината от кончината на знаменития хореограф Никола Гинов, в Младежки културен център – Бургас се откри  паметна плоча, възпоменаваща активната му художествено-творческа и културна дейност, съобщиха от местната администрация.

На събитието присъстваха синът на обичания хореограф Димитър Гинов, зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева, общинският съветник от ГЕРБ Димитринка Буланова, както и десетки приятели и възпитаници на Никола Гинов.

Никола Гинов е роден на 11 юли 1947 г. в с. Ръжево Конаре, Пловдивско. Израснал е в град Пловдив, започва да танцува твърде късно едва на 16 години. През 1974 г. завършва школата за хореографи в град Пловдив и се мести да живее в град Бургас. През периода 1973-1977 г. е професионален танцъор в Смолян и Бургас. От 1977 до 2012 г. е художествен ръководител на Детски танцов ансамбъл „Радост” при Общински детски комплекс и Младежки танцов ансамбъл „Емона” при Младежки културен център /преименуван през 2013 г. на Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов” в негова памет/. Автор е на множество наградени танци.

Паметната плоча е знак за уважение. Поставена в Младежкия културен център, тя ще пази спомена за 35 годишната творческа дейност на Никола Гинов, активната му работа с деца от всички възрасти, високите успехи в популяризиране на българския фолклор, култура и традиции в цял свят. Никола Гинов беше емблематична личност и е носител на званието „Почетен гражданин на град Бургас“. Неговото голямо сърце и работа събираха в танцовата зала деца и младежи, които израстваха с любов към танца, музиката и всичко българско.