За Литературния музей в Стара Загора

Стара Загора Лайф

23-09-2013, 19:14

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Представиха проект „Общество на граждани и поети"

Проектът „Общество на граждани и поети" цели осъществяване на застъпническа и информационна кампания, свързана с каузата за обединяване на местната общност около идеята за възстановяването на Литературния музей в Стара Загора – въпрос, отлаган и "забравян" от местната власт повече от 22 години, обясниха на пресконференция днес отговорникът за проекта Лена Драголова и председателят на УС на Сдружение "Клуб Отворено общество - Стара Загора" Петко Желев. Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова припомни,че общинската администрация на кмета Живко Тодоров вече е предприела стъпки за изваждането на музея от забвение и е заложила 100 000 лв.в капиталовата си програма за тази година за пребазирането му в бившия кино-фото клуб в центъра на града. За изпълнението на проекта, чиято реализация реално ще започне следващата година, е избран старозагорският архитект Стоян Влайков. Сотирова увери, че средства за устройването на музея на новото място ще бъдат предвидени в капиталовата програма и за следващата година. Това е проблем, свързан с емблемата и символа на града и със старозагорския духовен генезис - феномен, който не е присъщ на нито един български град, убедени са инициаторите, които са спечелили малък проект по Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие. Той е на стойност 18 724 евро и е с продължителност 8 месеца. Събуждането на местното самосъзнание и на основателната гордост на старозагорци, като наследници на безценно литературно богатство е в основата на идеята за консолидирането им около каузата за предоставяне на подходяща база за Литературния музей в Стара Загора. На това разчита проектът, като конкретен резултат, който да постигне след поставянето на въпроса за решаване от местния парламент.
Изпълнението на проект „Общество на граждани и поети” включва създаване на работна група, разработване на стратегия за застъпническа кампания, информационна кампания за популяризиране на каузата, привличане на младите хора на града, поредица от работни срещи, разговори и дискусии със съветници от общинския съвет, Кръгла маса с участието на експерти и всички заинтересовани страни, участие в заседания на Комисията по култура, на Председателския съвет и сесия на Общинския съвет, както и кампания за повишаване осведомеността на гражданите за литературното наследство на Стара Загора и необходимостта от възстановяването на Литературния музей. Предвидени са още флашмоб, изграждане на уеб-платформа, изготвяне на печатни материали и заснемане на филм за популяризиране на уникалната литературна история на града, както и дарителски инициативи за събиране на средства.
От днес е акивен дарителски номери 17 777 за всички мобилни оператори, на който със SMS с текст DMS_poet на стойност 1 лв. всеки може да подпомогне възстановяването на Литературния музей в Стара Загора. Още следващия месец ще се проведе Кръгла маса с участието на експерти и специалисти от Министерството на културата, СУ „Климент Охридски”, Националния литературен музей. Предвидено е активно привличане на младите хора към каузата на проекта и мотивирането им за заемане на открита гражданска позиция чрез участие в конкурси: проект за патронен празник на училище; един специален час, посветен на Стара Загора; есе ”Роден съм в град на поети”; рецитиране на старозагорски автор на български език или в превод, младежка конференция: предвидена е специална симулация на сесия на МОС: „Защо искаме да се възроди поетичната емблема на нашия град?“, голямо литературно четене - само на старозагорски автори и др.