Община Айтос с проект за ремонти в детските градини за 250 хил. евро

Става въпрос за 16 обекта

През м. септември общинската администрация кандидатства с проектно предложение за финансиране детските градини на територията на община Айтос, на стойност 250 хил. евро. С одобрението на Общинския съвет, администрацията успя да се възползва в срок от  предложението на Програма BG06 „Деца и младежи в риск" към Министерството на образованието и науката и да потърси допълнително финансиране за детските заведения по компонент 2 “Грижа за деца в риск”. 
16 са обектите, включени в проекта – всички детски градини в Айтос и техните филиалли в населените места на общината. Според предварителната информация за дейностите, предвижда се изграждането на модерни детски площадки с нови и безопасни детски съооръъжения във всяко детско заведение, оборудване и обзавеждане на сградите мебели и  с интерактивни пособия. Предвидени са и строително-ремонтни дейности в рамките на 40% от общата стойност на проекта, които да подобрят учебната обстановка. Целта е по-добрата подготовка на децата за училище, включително и на малчуганите от ромски произход. 
Проектът е насочен към социализирането на децата от предучилищна възраст, от 3 до 6 години. Очакваните резултати са по-добри езикови умения при децата, говорещи различен от българския език. Дейностите са насочени и към децата в риск от социално изключване поради бедност и недостатъчна подготовка за училищните занятия. Мерките в тази посока са обучение и възпитание в подходящи условия още от ранна детска възраст. 
По процедурата не се изисква съфинансиране от Община Айтос, което означава, че със спечелването на този проект могат да бъдат осигурени средства за обновяване на базата на всички детски градини без да бъде изхарчен нито един бюджетен лев. 
Точната формулировка на проектното предложение на администрацията е „Подпомагане на децата в риск от социално изключване в община  Айтос". Дейностите по проекта ще бъдат реализирани в айтоските детски градини ОДЗ „Пролет”, ЦДГ „Здравец”,  ЦДГ „Радост”, ЦДГ „Славейче”, ЦДГ „Калина Малина”, ЦДГ „Детелина” - с. Тополица, и в техните филиали в селата.