Суеверия за новородено

Още преди да се е родило детето, всички околни започват да засипват родителите със съвети, какво трябва да се прави щом бебето се роди и какво не трябва да се допуска в никакъв случай

Често тези съвети са свързани с обикновени суеверия, но ако родителите са суеверни, ще има доста неща, с които да се съобразяват.

Детето не бива да се посещава, докато не навърши 40 дни – смята се, че може да го видят „лоши очи”. Затова се препоръчва след посещение на хора, които са дошли да видят новороденото, лицето му да се изплакне с водаВсъщност това е съвсем разумно от гледна точка на намаляване на възможността детето да се зарази с вирус, който някой от посетителите може да внесе по невнимание.

Бебето не бива да се целува, за да не остане нямо – това е старинно суеверие. Всички майки целуват децата си и това не ги обрича на увреждания на речта. Но от хигиенна предпоставка е по-добре странични хора да не влизат в такава близост с новороденото - това суеверие е продиктувано от практична хигиенна гледна точка.

Докато бебето не проговори, не бива да опитва риба, за да няма проблеми с говора – заблудата идва от факта, че рибите не издават звуци. Няма никакви факти, които да го подкрепят, а педиатрите препоръчват приемането на риба от 8-месечна възраст.

Децата не се подстригват до първата година – корените на това суеверие са в традициите на славяните, които на една година са подстригвали децата, като символ на окончателното им приемане в семейството.

Детето трябва да заспива в креватчето си – явно липсата на време за достатъчно грижи за новороденото дете е в основата на това суеверие. Оставянето на детето само в кревата и дългият плач го карат да се чувства нещастно и може да доведе до психични проблеми в бъдеще.

Бебето не бива да замръква навън – причината за това суеверие явно се корени във времето, когато хората са били нападани от хищници, а миризмата на новородено ги е привличала.

Когато детето прохожда, трябва с ножица или нож да се прекъсне невидимата връзка между стъпалата му, която му пречи да ходи и го спъва. Не е ясен произходът на това суеверие, това най-вероятно е символична подкрепа на малкото човече.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"