Над милион българи без цифров ефир

Най-доброто от печата

24-09-2013, 05:57

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавата ще трябва да решава проблема с безплатната телевизия в трудно достъпните райони

Между 350 хиляди и един милион българи може да останат без безплатна ефирна цифрова телевизия от 1 октомври, когато ще бъде изключен аналоговият ефирен сигнал. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Така след няколко години подготовка за процеса на цифровизация, в която бяха ангажирани няколко ведомства и десетки милиони левове, похарчени за рекламата му, се оказва, че немалка част от гражданите ще останат "зад борда" на иначе общественополезното начинание.

Далеч, далеч, зад хълма

По думите на Веселин Божков без телевизионен ефирен сигнал ще се окажат доста села в труднодостъпни райони, които обаче все още не са на 100% уточнени. Числата от 350 хил. до 1.09 млн. души са пресметнати на база 7.2 млн. общо населението на страната.

Двата лиценза за търговски мултиплекс мрежи на НУРТС предвиждат до началото на септември те да осигурят покритие съответно на 85% и 95% от населението на България. Изискването в лиценза на "Фърст диджитал" за обществен мултиплекс е той да има "обхват" за 95% от гражданите. Тези условия вече са изпълнени, както от КРС няколко пъти обясниха. Проблемът идва оттам, че за останалите между 5 и 15% от населението, които живеят предимно в крайните гранични зони и в планински местности, мрежа няма. Затова, ако не се вземат спешни мерки, след 30 септември хората, които ще останат без аналогова телевизия, на практика ще бъдат принудени да станат клиенти на платените кабелни или сателитни мрежи, каза Веселин Божков. Въпреки всички проблеми около цифровизацията обаче неговото мнение е, че поредно отлагане на края на аналоговото излъчване не е вариант. "По-добре да се тръгне и да започне проба-грешка, явно, че ще възникнат някои проблеми. Въпросът е да се реагира много гъвкаво и адекватно и в информационната кампания", смята председателят на КРС. "Получени са едни пари, но се вижда, че има реални проблеми", каза той по повод кампанията. "Надявам се държавата да обърне внимание." За реклама на процеса на цифровизацията държавата на два етапа отпусна общо 19 млн. лв.

Пари, и то доста

Председателят на съобщителния регулатор вече се е обърнал към мултиплекс операторите с молба да качат на сайтовете си картата на България с поименно указани места къде след 30 септември ще има сигнал и къде не. "Така ще стане, че социално слабите ще получат декодерите си, но няма да ги ползват според целта им, а ще седят за украса. Ще се получи един вторичен пазар за препродажба на декодери, както се е случвало вече с други социални придобивки", допълни Веселин Божков. За да се разреши проблемът, той призова да се направят законодателни промени, с които да се осигури стопроцентово дигитално покритие. "Затова аз апелирам и към българското правителство, и към законодателните органи, защото това трябва да се реши. И още повече, след като си постигнал веднъж този процент, ние не казваме по-нататък това да бъде доразвито. Тоест, ако към днешна дата при стартирането имаш 85% задължително покритие, по-нататък да стане 95, после - 99%. Това не стои като задължение на мултиплекс операторите и затова трябва да се измени нормативната база може би", заяви Веселин Божков.

Чисто нормативно решенията за процеса на цифровизация се вземат от т.нар. Орган по цифровизацията към Министерството на транспорта и съобщенията. Затова от КРС уточниха, че евентуалните предложения за законодателни промени могат да се очакват оттам. В случая обаче очевидно става въпрос за това държавата по някаква схема или да стимулира мултиплексите да доизградят мрежите си, или директно да финансира това. При всички случаи обаче според запознати с техническата част на процеса става въпрос за немалка сума пари именно защото изграждането на мрежи в труднодостъпната част на страната изисква по-голям брой съоръжения. "Не е изключено в случая покриването на въпросните 5-15% от населението да струва толкова, колкото цялата мрежа до момента", твърди специалист, предпочел името му да не се споменава. От НУРТС не успяха до редакционното приключване на вестника да дадат коментар по какъв начин според тях въпросът може да бъде решен.

Проблемът с мултиплекс мрежите беше повдигнат още преди години при подготовката на първия план за цифровизация на България. Той всъщност е логичен, предвид релефа на страната. Тогава един от обсъжданите варианти беше непокритите 15% от територията на страната да бъдат поверени на DTH (сателитни) оператори, а държавата да финансира безплатното раздаване на крайните устройства на гражданите в населените места с насечена инфраструктура. Това предложение в крайна сметка отпадна при следващите варианти на плана, защото представителите на тв каналите бяха против него. На пазара вече се коментира, че трудно ще бъде намерен механизъм, който да оправдае инвестицията в покритието на тези 15%, защото заради трудния терен цената ще е изключително висока. За никого не е тайна, че и в момента хората от труднодостъпните райони нямат сигнал и ползват местни кабелни оператори или сателитен доставчик на телевизия.