Криза с бежанците до часове

Най-доброто от печата

24-09-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Молим за помощ Брюксел и ООН

346 души ни делят от хуманитарна криза. По последни данни от властта 368 души, от които 226 сирийци, са преминали нелегално турско-българската граница за двата почивни дни, с което броят на бежанците достига 4654. Критичната точка е 5000. Държавата в лицето на премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев иска помощ от ООН и ЕС.
"В тесен диалог сме с ЕК. Към настоящия момент не сме поискали помощ, но сега отивам да го направя. Вече сме поискали техническа. По отношение на финансовата ще конкретизираме", заяви министър-председателят при откриването на учебната година в Лесотехническия университет. Орешарски обясни, че е възможно да се вземат пари от бюджета за справянето с бежанската вълна. "На този етап не са искали от агенцията, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват. Засега сумите не са смущаващи или драматично високи. 
По-късно по време на  празника "Сукот" в Софийската синагога премиерът отбеляза, че вече е провел много ползотворна среща с кметовете на общини, в които ще бъдат настанявани допълнително бежанци. "Срещнахме голямо разбиране от тези кметове с коментар обаче и на рисковете в съответните населени места", посочи Орешарски.
Междувременно в САЩ президентът поиска подкрепата на цялата международна общност за бежанската вълна у нас. Той е уведомил председателя на ООН Бан Ки-Мун за изчерпващия се капацитет на страната да приема търсещите закрила. Очаква се държавният глава да потърси съдействие за координиране на усилия по този въпрос с международната общност и по време на среща с Комисията по бежанците към ООН. Бан Ки-Мун е информирал Плевнелиев за предстояща среща на 27 този месец в рамките на сесията на ООН между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери. На нея ще бъде взето решение за нова мирна конференция за Сирия под егидата на ООН.
Затрудненията, които страната ни изпитва с увеличения наплив на сирийски бежанци, е била тема на разговорите на всички двустранни срещи, които външният министър Кристиан Вигенин провежда в рамките на визитата си в САЩ. Външният министър призова да не се създава излишен страх у българските граждани. "Държавата е в състояние да управлява този процес. Това, което се случва по границите ни, няма да засегне сигурността на гражданите", заяви Вигенин.