Учените превземат Пловдив в петък

Мисия Пловдив

24-09-2013, 11:18

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Четири пловдивски ВУЗ-а ще търсят нови таланти

Четири пловдивски висши училища обединяват усилията си в организацията на Нощта на учените, която ще се състои този петък. Това са Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медициският университет, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Събитието и тази година ще се проведе по едно и също време в цяла Европа под мотото "Учените в триъгълника на знанието". Програмата има за цел да насочи вниманието на младите хора – студенти, ученици, граждани, към науката и иновациите, към човешкото знание като гаранция за просперитет, обясниха доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка, координатори на проекта за ПУ.

Публиката ще бъде подтикната към дебат за приноса на учените. Да се очертаят насоки за откриване и "отглеждане" на изследователски таланти, които да генерират идеи за напредъка на човечеството през 21 век. Цели се и укрепване на активната позиция на гражданите и обществото в подкрепа на  тази политика.

Нощта на учените се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие. Тя ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Бургас и Варна.