60 събития в 17 обекта

Стара Загора Лайф

24-09-2013, 11:30

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Тази седмица Стара Загора е домакин на Нощ на изкуствата, фестивала „Пиеро“ и Гео-Милеви дни’ 2013

Нощта на изкуствата в Стара Загора и тази година обединява усилията на културните институции в града за провеждането на близо 60 събития в 17 обекта. Тя е организирана от Община Стара Загора в навечерието на празника на града 5 октомври и ще се проведе от 19.00 ч. на 27 септември до 01.00 ч. на 28 септември 2013 г.
За първи път тази година в програмата ще се представи Младежки Фест на дигиталните изкуства „042”, който включва изложба, видео работилница, лазерно шоу, видео уъркшоп, лекции и презентация. Проявата е част от културния календар на общината, в подкрепа на изявите на млади творци.
Богините Венера, Юнона и Минерва, придружени от Парис от операта „Хубавата Елена“, ще посрещат посетителите в Държавна опера - Стара Загора, която се включва за първи път в инициативата. Те ще могат да чуят изпълнения на трио „Гранди тенори“, да разгледат сцената, декорите и реквизита на операта „Турандот“, както и юбилейната изложба на Христо Танев.
В организираната от Тракийския университет Нощ на учените тази година за първи път се представят Педагогическият факултет и ДИПКУ. Предвидени са конкурси за ученици и студенти , презентации на ВЕИ-системи, изложба от посещението на старозагорци в ЦЕРН, философско кафене, артаателие с изкуство от боклук-всичко това заключено в триъгълника на знанието – образование, наука и иновации, обясниха организаторите.
Художествената галерия показва експозиция „Съвременна българска графика“, икони, сценографски костюми, изложбата „Гео Милев и Der Sturm“. Клавирни концерти на Ромео Смилков и Мартин Дафинов, Джаз концерт „Road six sax“ допълват атмосферата на Нощта в галерията.
В библиотека "Родина" ще бъде представена книгата "Воден знак" на Крум Филипов, който е 10-ят носител на наградата от конкурса за поезия „В. Ханчев“.
В Регионалния исторически музей начало на Нощта ще дадат музите вдъхновителки на поезията, изкуството и науката, които ще отворят вратите на РИМ за посетителите. Те ще се включат в играта „Намери своята муза“, а за посетителите са подготвени още инициатива "Открий твореца в себе си", състезателни игри „Зрънце по зрънце“, „Късчета от миналото“ и др.
С изкуството ебру - рисунка върху вода, ще могат да се запознаят посетителите на Регионална библиотека "Захарий Княжески", която ще предложи за първи път в детския отдел заснемане на клипче на дете с книжка, както и мултимедийна презентация на колекция от картички и снимки на стара Стара Загора.
Свои изненади готви и Народна обсерватория "Юрий Гагарин",отворени ще бъдат вратите и на Института за космически изследвания и технологии при БАН – Стара Загора, където може да бъде видяна единствената в България музейна експозиция на космически уреди и апарати, летели в Космоса по различни български и международни програми. Посетителите ще могат да наблюдават различни небесни обекти и явления с телескоп – рефрактор  система „Куде“, който и до днес е в отлично състояие и е музейна рядкост.
Днес в Стара Загора се открива и Международният куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" 2013, който събира 16 трупи с над 300 души от страната и чужбина.

На 26 септември /четвъртък/ в града започват и Гео-Милеви дни’ 2013.
Повече информация за проявите е публикувана на сайта на Община Стара Загора.