Стотици деца поиграха навън в седмицата на мобилността

Мисия Пловдив

24-09-2013, 16:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Празникът не подмина и район "Централен4

С велосипеди, тротинетки и пеша деца и родители дойдоха в ЦДГ "Майчина грижа" в район "Централен" за празника, посветен на Европейската седмица на мобилността.

От миналата година детската градина е единственото детско заведение, което участва в европейски проект Transport learning. Целта е да се използват алтернативни начини на предвижване и мобилно поведение за подобряване на околната среда с доброволни действия и насърчаване на деца и родители да се движат с велосипеди.

Децата се забавляваха с песни и игри, с които си припомниха правилата за безопасно движение, начините на правилно пресичане на уличното платно, светлините на светофара.

В Деня на градската мобилност на ул. "Иван Вазов" започна  открит урок-демонстрация на тема "Правила за безопасно движение за най-малките", който продължи по алеите на Цар Симеоновата градина с рисуване и подреждане на рисунки по темата "Чист въздух - ти си на ход!".

Голям интерес предизвика състезанието за скоростно и майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди в различни възрастови групи, а така също първите уроци по колоездене, изложбата на велосипеди, игрите и забавленията с модулите на спортно-педагогическа система "Елемента". Състояха се демонстрации по детска йога и по тай-чи.

Голяма конкуренция събраха както състезанието по въртене на обръч, така и подвижните детски игри от типа на "Двама са малко, трима са много", "Гоненица", "Дама", "Криеница", "Замразяванка" и др. под общ наслов "Деца играят вън".

В празничния ден се включиха над 300 деца с техните родители, екипи от педагози, аниматори и демонстратори.