700 000 лв. похарчени за уличните лампи

Мисия Бургас

25-09-2013, 06:30

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В това се включват и възстановеното неработещо улично осветление и разходите от кражби

В края на лятото и с настъпването на есента се стъмва все по-рано и това налага пренастройка на часовниковия механизъм за включване и изключване уличното осветление. В Бургас това се извършва по утвърден график, каза Женя Димитрова, главен експерт в община Бургас, която отговаря за поддръжката на уличното осветление.

„Имаме и справка, коригирана за Бургас и от метеорологичната станция за това, кога изгрява и кога залязва слънцето. Въпреки всичко ден с ден не си прилича има по-облачни и мъгливи дни.Ние не можем на всеки десет дни да регулираме часовниците. Това е енергоемко и струващо пари.

За това работим по система за корекция на часовниците в рамките на 15 дни, а когато времето е по-постоянно и на месец. Миналата година сме регулирали часовниците на 20 септември, а тази година това стана между 11 –то и 13- то число на месеца, за да влезем в ритъм за учебната година.

Освен това имаме над 200 касети, които са към автоматичната система за управление. Тази система е свързана със световния часовник, с изгрева и залеза и тя всъщност си следи и регулира кога да включва и кога да изключва осветлението. Надявам се и останалите 400 касети, че ще направим по този начин, но трябва да се закупят модеми и да се поставят”, каза Димитрова пред радио "Фокус".

До момента за поддръжката на уличното осветление община Бургас е изразходвала около 700 000 лева. В това се включват и възстановеното неработещо улично осветление и разходите от кражби. Около 30 000 лева е близо стойността само на кражбата на проводници от различни части на общината.”Кражбата си е кражба и макар да е оценена примерно на 200 - 300 лева, след това за да възстановим осветлението отиват поне хиляда – две хиляди лева”, каза Димитрова.

Годишно поддръжката на уличното осветление в общината е около 800 000 лева без разходите за електроенергията.”Разходите за осветление са големи и ми се иска вместо да се занимавам с поддръжка да се занимавам с икономия на енергия. Знаете ли колко фактори влияят на това? Разговаряме с фирми, те си правят промоции на различни тела, но истината е, че новото осветление е по-скъпо. Първо трябва да имаме средства да го поставили и да имаме гаранции, че ще се опази. Едно осветително тяло от основните, които ползваме струва 140 - 200 лева. Само един глобус в парка е на стойност 60 лева.

Момченцето, което чупи с вандалските прояви може би не се замисля много, но всяко едно счупване е 60 лева. Да не говорим, че новите, модерни осветителни тела LED осветителни тела и фотоволтаичните струват хиляди. Хубавите са от хиляда до три хиляди лева”, посочи още Димитрова.