Билкарят дълго дебнал банкерката, убил я на 3-ия път

Освен с убитата търговецът имал сериозен конфликт с бившия шеф на клона на Булбанк

Още една мишена за убиване е имал 57-годишният Любомир Симеонов, който застреля от упор банкова шефка в Бургас на 23 септември. Според отлично осведомени освен с убитата Павлинка Йовчева търговецът на билки е имал сериозен конфликт с бившия шеф на клона на Булбанк в Карнобат Веселин Желев, разкрива в. "24 часа".

Не е изключено, след като е застрелял шефката на отдела за дребно банкиране, заслепеният от гняв Симеонов да се е насочил към Карнобат, за да си разчисти докрай сметките, коментират запознати.

Те свързват тази версия с факта, че след като е убил Павлинка Йовчева, бившият военен се е предал не в бургаската полиция, а в Сливен. Симеонов се е познавал добре с Желев, бивш служител на МВР, по-конкретно на службите за сигурност, който след напускането на системата е оглавил клона на Булбанк в Карнобат.

Смята се, че в началото на бизнеса си той е получил кредит именно от този клон. В многобройните си жалби до институциите обаче той посочва Желев като един от хората, които му пречат в бизнеса.

Споменава името на Желев и в разпита след задържането му, потвърди адвокат Ваня Радиева, която е поела защитата на бившия военен. Според нея Любомир Симеонов не е тръгнал от Бургас към Карнобат, а към София с намерението да се свърже с една от националните телевизии и да представи своята версия, преди да го задържат.

По пътя обаче преценил, че тъй като се кани да изобличи банкови служители, може изявлението му да не бъде излъчено, затова се отбил в Сливен и се предал доброволно.
Полицаите били впечатлени, че той си е приготвил всички необходими принадлежности за ареста, включително заявил, че е наясно с правата си - иска да бъде задържан и ако го пуснат, ще убие втори човек, за да го приберат отново.

Съществува версия, че предприемачът е имал намерение да се саморазправи и с Веселин Желев, но не в същия ден, в който ликвидирал шефката Павлинка Йовчева. 
“Не се притеснявам от такива като него”, каза вчера по телефона Желев. Той отрича да е дал първия кредит на Симеонов.

Трагедията от 23 септември е предшествана от многобройни опити на Любомир Симеонов да привлече вниманието към себе си. Още през април т.г. търговецът на билки, който има цех за преработка в сунгурларското с. Черница и складове в Сунгурларе и Горово, е пуснал жалба до главния прокурор, в която се оплаква от служители на клона на банката в Карнобат.

“Изпратила съм въпросната жалба в Икономическа полиция със становище за данни за престъпление от общ характер. Спомням си, че твърденията на Симеонов бяха, че банката в Карнобат отпуска по-лесно кредити на хора, които имат по-малки обезпечения от неговите. Пишеше още, че са му искани подкупи, но обвиненията не бяха конкретизирани. Жалбата ни бе пратена по компетенция от Главна прокуратура”, обясни наблюдаващият окръжен прокурор Йорданка Дачева.

Бившият военен е търсил съдействие и от депутати. Той се е срещал два пъти с народния представител от Коалиция за България Атанас Зафиров. “Първата ни среща беше в София още в самото начало на мандата. Разказа, че има идеи за бизнес, който ще осигури 50 работни места в община Руен. Видя ми се улегнал и сериозен човек”, спомни си Зафиров.

Пред депутата Симеонов също се оплакал, че води преговори с банка, но те му налагат определен строител за проекта. Зафиров не си спомня да е назовал конкретна фирма. Той го е посъветвал да депозира жалба в ресорната постоянна комисия към НС. Около месец по-късно Симеонов се записал и за приемен ден на депутата отново по същия проблем.

Тогава му се сторил по-обнадежден. “Шокиран съм от случилото се. Съжалявам за жената, но нищо в поведението не подсказваше, че може да се стигне дотам, стори ми се много смислен човек”, допълва Зафиров. “Клиентът ми има своя версия. Твърди, че е бил изнудван”, казва адвокат Радиева.

“24 часа” научи, че Симеонов е кандидатствал за евросубсидии чрез фонд “Земеделие” 
по Програма за развитие на селските райони и по-точно по Програма 123 - Подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната и горската промишленост.

Кандидатствал е за 1,8 млн. лв. При подобни програми евросубсидиите са 50% от общата сума, но проектът първо трябва да се финансира от банка или със собствени средства, разясниха запознати. Симеонов твърдял, че имал одобрен проект и е отговарял на условията за финансиране. Инвестирал в самия проект 150 хил. лв. Представил е документи за оборот в размер на 1,5 млн. От банката го уверили, че кредит ще му бъде отпуснат.

Когато обаче се стигнало до подписването, му заявили, че като изпълнител трябва да сключи договор със строителната фирма “Партньори АТ” ЕООД. Той обаче отказал.
След това започнали проблемите му. При разпитите заявил, че Йовчева, Желев и
още една служителка са му казали, че “ще го занулят”.

“Всеки има право да говори каквото си иска. Не мога да ви бъда полезен”, беше лаконичен по телефона Веселин Желев. Той определи бившия военен като “болен мозък”. Същия израз използва и Тодор Атанасов, вписан като собственик на строителна фирма “Партньори АТ”. Какъв може да бъде някой, който е посегнал на човешки живот. От понеделник не съм на себе си”, допълни Атанасов.

Той заяви още, че познава Симеонов, дори неговата фирма е извършвала някои дребни поръчки по базата му в Сунгурларе. Атанасов не скри, че фирмата му е правила ремонт на клона на банката, но това станало след конкурс. Той определи убитата Йовчева като “безупречен човек.”

Служител с невероятни професионални качества и безупречна репутация от дълги години - така представят Павлинка Йовчева в официалното становище на банката.
От финансовата институция отказаха информация по конкретни казуси, включително и твърденията на Симеонов, че е изнудван, както и за финансовите му взаимоотношения.

Ще предоставим цялата необходима информация по случая, ние също имаме интерес разследването да приключи бързо и да има справедлива присъда. Да не забравяме колко страда в момента семейството на Павлинка Йовчева. Убиецът е извършил ужасно престъпление. Искрени и дълбоки съболезнования на близките в този трагичен за тях момент, допълниха от банката.

Вчера Бургаската окръжна прокуратура повдигна обвинение на Любомир Симеонов и го остави в ареста за 72 часа. Най-вероятно наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева ще поиска за него и постоянен арест.

По делото вече е насрочена психиатрична експертиза. Очаква се тя да изясни защо Симеонов се е фиксирал върху Павлинка Йовчева и Веселин Желев като виновници за неговия неуспех. Познавал се с убитата от близо 10 г.

Според запознати има достатъчно данни, че бившият военен е затъвал от години. Вместо да си признае, че не е успял в бизнеса, той е имал необходимост да потърси вината в някой друг, коментират работещи по случая.

Обвинението срещу 57-годишния мъж е за предумишлено убийство. Според разследващи няма съмнение, че по деянието е имало и предварителна подготовка. “Клиентът ми не крие това, дори не искаше адвокат, но нашето законодателство не допуска това. Единствената му цел е неговата истина да излезе наяве”, казва Ваня Радиева, която е в позиция на служебен защитник.

Освен че е имал набелязани и други жертви, Любомир Симеонов е разкрил, че е стрелял по Йовчева при третия си опит. Той си е набавил оръжие с такава цел. Пистолетът “Макаров” не е законно притежаван.

Дебнел е Йовчева и на други места Първия път се е отказал, тъй като е имало доста хора, втория път не е натиснал спусъка заради присъствието на деца. На 23-и около 8 ч отсечката на ул. “Поп Грую” е била пуста. Имало е само един свидетел. Жената не е влизала в магазина, само е минавала край него по обичайния си маршрут. Носела е в чантата си кутия с храна, вероятно за майка си.

Вчера в погребалната зала, когато възрастната жена застана до ковчега, за да оплаче дъщеря си, много от колежките на Павлинка не издържаха и разплакани излязоха.
Освен традиционното слово от името на служителите в банката беше прочетено и прочувствено съболезнование. Името на Павлина за нас е символ на почтеност и светлина, се казва в него.

Жертвата има две големи деца - син и дъщеря. Тя и съпругът  дълго време живеят в Айтос, преместват се и в Бургас преди 4-5 г. Дъщерята на убитата банкерка живеела в чужбина и от доста време не се била връщала в България. Дошла си на 9 септември и всички в семейството били много щастливи, разказаха близки до фамилията.

Цехът в Черница обявен за публична продан за 875 000 лв.

Цехът за преработка на билки в сунгурларското с. Черница на задържания Любомир Симеонов е обявен от съдия-изпълнител за публична продан на 27 юли т.г. Срещу фирмата му длъжник “Ветоника” е образувано изпълнително дело, установи репортерска проверка.

Имотът в Черница - масивна сграда, прилежащ терен и инвентар, е обявен с начална цена 875 175 лв. Най-скъпа е линия за рязане на билки с начална цена 112 500 лв.
Освен инвентара се продават и големи количества билки на бали за по 2000-3000 лв.
На обявената за отваряне на оферти дата 27 август обаче не се явил нито един кандидат.

Цехът в Черница е затворен от около 2 месеца. Когато е функционирал, собственикът Симеонов е бил неотлъчно край работниците си и дори е спял там в стая, пригодена за живеене, разказаха хора от селото.

Наемал предимно роми за берачи на билките, а повечето му работници в цеха били от Сунгурларе. От там била и сътрудничката му Станислава, която въртяла офиса на билкаря срещу автогарата в града.