"Южен поток" отпада от приоритетния списък на ЕС

Най-доброто от печата

25-09-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът няма да бъде финансиран с европейски средства

Опитите на Русия да получи от Европейския съюз решение за особен статут на газопреносната мрежа "Южен поток" се оказаха безрезултатни. Представители на ЕС са посочили като приоритетни проекти Nabucco West и ТАP, съобщи Reuters, цитирайки няколко служители на съюза, пожелали анонимност.

Става дума за списък с около 200 "проекта от общ интерес", който Европейската комисия трябва да съгласува до октомври. Те стават приоритетни и могат да получат специално финансиране от фонда Connеcting Europe Facility с очакван обем от 50 млрд. евро, от които само за газопроводи до 2020 г. са предвидени малко под 3 млрд. евро. Източниците на Reuters посочват, че в подготвения списък са попаднали строителството на енергийни мрежи в Балтийския район с цел преодоляване на зависимостта от руските енергоносители, както и технико-икономическото обосноваване на евентуален строеж на газопровод между Кипър и Крит с продължение до континентална Гърция или Италия.

Ако попадне сред тези проекти, "Южен поток" би могъл да заобиколи най-строгите регулации, произтичащи за Москва от Третия енергиен пакет. Официалното съдържание на списъка ще бъде представено след месец.

Московският в. "Независимая газета" коментира по този повод, че негативната реакция за газопреносната мрежа, минаваща и през България, е била известна отрано. Миналата седмица еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер отбеляза, че в момента "Южен поток" не е приоритетен проект за Европейския съюз и няма да получи специално финансиране, припомня изданието.

"Южен поток" е идея, дошла при нас от източните ни партньори. Нямаме проблем с нея, но този газопровод не ни дава достъп до никакви нови енергоизточници. Освен това той не повишава конкурентоспособността на енергийния пазар в ЕС. Не сме против "Южен поток", но това не е приоритет за нас", каза Йотингер.

Специалисти коментират пред "Независимая газета", че проблемът с проекта, който трябва да заработи през първото тримесечие на 2016 г., т.е. след по-малко от три години, не е финансов, а с опита на "Газпром" чрез него да съхрани доминиращото си положение на европейския пазар. Според Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания RusEnergy, няма да има никакви изключения, а и "Газпром" вече практически се е съгласил 50% от мощностите да даде на други доставчици. "Тоест тръбата ще строим с наши пари, но за да я ползват и други."