Добрич вече представя артефакти в музей на открито

Мисия Добрич

25-09-2013, 10:17

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Снощи бе открит уникалният лапидариум в центъра на града

В навечерието на Празника на Добрич, официално бе открит Лапидариума, в който са изложени находки и артефакти от античната и ранновизантийската епоха, открити в добруджанския регион.
Гостите на официалното откриване снощи бяха приветствани от кмета Детелина Николова. Сред гостите  бе и новият почетен гражданин Барбара Геринг, както и някой от чуждестранните делегации дошли за празника на града
Директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов запозна официалните лица с представените артефакти.
Освен някои от атрактивните архитектурни експонати са представени и лапидарни находки, разкриващи облика на градовете и селищата на Добруджа през Средновековието и в следващите епохи.
Уникалното на музея на открито е, че каменните археологически находки – мраморни римски крайпътни колони с надписи на латински език, каменна баба от могилния некропол в с. Плачи дол, средновековни жертвеници за гадаене, надгробни паметници, архитектурни детайли от сгради и други, по естествен начин са включени в градската среда. Така, минавайки през пешеходната зона на Добрич всеки може да научи за историята на Добруджа.