Отказваме цигарите безплатно и по интернет

Животът

25-09-2013, 10:18

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За първи път - Европа отбелязва Деня на бившите пушачи

За първа година цяла Европа ще отбележи Деня на екс-пушача. Той е част от кампанията на Европейската комисия "Екс-пушачите са неудържими" (2011 – 2013 г.), чиято главна цел е чрез позитивни послания да мотивира младите за първа крачка към живот без цигарен дим. Инициативата насочва вниманието към успеха на хората, които вече са преборили зависимостта си от тютюна, и насърчава пушещите да последват примера им.

Съществена част от общоевропейската кампания е популяризирането на интернет платформата iCoach, която предлага безплатна помощ за отказване на цигарите е и достъпна на всичките 23 официални езика на Европейския съюз. Инструментът е разработен на основата на новаторски изследвания и клиничния опит на психолози и специалисти по комуникация. Фокус са не само мотивираните да откажат пушенето, но и хората, които не желаят да спрат да пушат, както и онези, при които има голяма вероятност да започнат отново.

iCoach анализира навиците за пушене и мотивацията на потребителя за спиране на цигарите и го напътства чрез индивидуални ежедневни съвети. Онлайн платформата се предлага и в безплатна версия за мобилни телефони и е винаги на разположение, за да помогне и в най-трудните моменти на процеса на предоляване на зависимостта. А резултатите са изумителни! Според данни на създателите си, повече от 30 % от хората, които започват програмата, спират да пушат.

До момента близо 400 хил. мъже и жени от цяла Европа, от тях 15 хил. българи, са потърсили подкрепа за спиране на цигарите чрез регистрация в iCoach. Всеки, желаещ да се нарече екс-пушач, може да се обърне за помощ към него в интернет на страниците www.stopsmokingcoach.euи www.exsmokers.eu, както и на страницата на кампанията "Екс-пушачите са неудържими" във Фейсбук.

Деня на Екс-пушача ще отбележи и Смолян.

Специалисти от Регионалната здравна инспекция ще запознават младите хора с безплатната интернет платформа за отказване на цигарите, iCoach. Представянето ще е утре в Стария център на града от 10 часа. То ще включва още безплатно измерване на въглероден оксид в издишания въздух при пушачите, съобщават от РЗИ – Смолян. Желаещите ще получат и здравно-промотивни материали и подаръци при регистрация на място в интернет инструктура за спиране на тютюнопушенето./ smolyanpress.net