Японски хирург с три операции в Университетска

Мисия Пловдив

25-09-2013, 16:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Все повече българи страдат от стеснени артерии, отчетат специалисти

Трима пациенти със запушване на артериите на краката оперира днес изтъкнатият хирург д-р Йошиаки Йокой от болница "Токушукай" в Осака, Япония. Той гостува в УМБАЛ "Свети Георги" в рамките на Българо-японските ендоваскуларни дни от 23 до 26 септември.

Д-р Йошиаки Йокой изнесе и лекции пред специалисти от Отделението по инвазивна кардиология и Клиниката по съдова хирургия и ангиология. Съвместно с началниците на двете клинични звена гостът извърши трите демонстративни операции на периферни стенози – стеснения на артериите на долните крайници.

Интервенциите се предаваха от операционнен сектор на живо в конферентната зала на Инвазивна кардиология. Подготовката на хирурзите от Университетска болница в областта на коронарните операции  отговаря на нивото в Япония, САЩ и Западна Европа. При стесненията на периферни съдове обаче всички хирурзи в България трябва да натрупат още познания. Това е възможно благодарение на обмен на опит като днешния, сподели д-р Йошиаки Йокой.

Проблемът като цяло при случаите със стеснения на периферните съдове е, че пациентите в България твърде късно откриват, че имат подобен проблем. Наистина се наблюдава подмладяване на заболяванията. По-плашещ обаче е фактът, че, заради застаряването на населението на страната, с подобни оплаквания са все повече от най-възрастните хора. Обикновено те имат множество съпътстващи болести, които в комбинация със стестенията на артериите предизвикват сериозни усложения, обясняват специалисти.