"Воден знак" и Крум Филипов

Стара Загора Лайф

26-09-2013, 09:30

Снимка:

Библиотека Родина, Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

В Нощта на музеите и галериите в 20,30ч. Библиотека "Родина" ще представи най-новата книга на Крум Филипов-"Воден знак"

Крум Филипов е роден на 9 февруари 1969 г. в Смолян. Завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" (1995) и Режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" (2001), в класа на проф. Иван Добчев. Дипломният му спектакъл "Кървава сватба" от Ф. Г. Лорка, поставен на сцената на ДТ "Никола Вапцаров" – Благоевград, е номиниран за Аскеер.  По време на следването си в университета работи като журналист (в отделите за култура на в. "Континент" и в. "Дума") и като бояджия – шпаклова и боядисва фасадата на сградата на Народното събрание. След завършването на обучението си в НАТФИЗ започва да се занимава с режисура – 10 театрални спектакъла, награждавани на значими театрални форуми в България и чужбина, сред които "Кървава сватба" от Ф. Г. Лорка, "Viktoria" (по разказа "Болки на душата" от Ингмар Бергман), "Мармаладов" (по "Престъпление и наказание" на Ф. М. Достоевски), "Автопортрети за разпознаване" – в съавторство с Юлия Огнянова и Емилия Ованесян, "Змейова сватба" (по текстове на Пейо Яворов, Тадеуш Ружевич, Васко Попа и Чеслав Милош). Сценарист и режисьор е на много музикални видеоклипове, многократно излъчвани в национален ефир. Автор е на 9 документални филма, три от които са номинирани за награда "Пловдив", а за филма "Изповед" (за пианиста проф. Георги Петров) тази година получава наградата "Златен ритон".
От 2009 г. работи като сценарист и режисьор на седмичното предаване за изкуство и култура "Метафора" по БНТ 2. През последната година снима (по покана от продуцентите на документалната поредица на БНТ 1 "Умно село" Влади Люцканов и Антоанета Бачурова) портретните филми за Божана Апостолова, Кольо Карамфилов, Ясен Гюзелев и Палми Ранчев, които се радват на силен зрителски интерес.
Стихове пише от малък, но рядко и малко публикува. Въпреки това талантът му не остава незабелязан – през 1993 г. става лауреат на Десетия национален конкурс за поезия "Веселин Ханчев", а на следващата година печели първа награда в литературния конкурс "Яворов" – гр. Поморие. През същата 1995 година издава и първата си стихосбирка "Затръшнато небе", удостоена с голямата награда на БНР за "най-ярък дебют в литературата". През 1996 г. получава една от трите годишни награди за литература на радио "Дойче веле".
В момента е режисьор на свободна практика.