Бивши пушачи празнуват

Животът

26-09-2013, 10:24

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В здравните инспекции ще правят безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи

Първият по рода си Ден на екс пушача, който е част от кампанията "Екс пушачите са неудържими" отбелязват страните членки на Европейския съюз днес. Чрез превръщането на бившите пушачи в модели за подражание, хиляди други ще бъдат вдъхновени да оставят вредния навик зад гърба си.

Световноизвестният DJ Боб Синклер и тенис шампионката от Големия шлем Виктория Азаренка са начело на списъка със знаменитости, които се присъединяват в отбелязването на Деня на екс пушача.

Партньори в отбелязването на Деня на екс пушача в България са Министерство на здравеопазването, Министерство на младежта и спорта и неправителствените организации Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива "България без дим", а известните лица от малкия екран Део и Лео са официални посланици на събитието.

Днес на територията на цялата страна Регионалните здравни инспекции ще реализират дейности, свързани с разпространение на информационни материали. В 18 здравни инспекции ще правят безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и ще се популяризира използването на безплатния онлайн инструмент за отказване на цигарите iCoach. Всички тези дейности ще се реализират в централните части на областните градове в страната, а също така и на територията на университети, паркове, спортни съоръжения и други обществени места, в които имат достъп млади хора. 

Събитията по повод Деня на екс пушача, които се случват в цяла Европа, поставят началото на една нова традиция: да отправим поздравления към екс пушачите и да отпразнуваме здравето.