Карнобат привлече 60 млн. лв. по европейски програми

Безработицата в общината бележи значително ниски нива

Карнобат посрещна тържествено деня на Св. Апостол и Евангелист Йоан Богослов. По случай празника на града всички жители бяха благословени от сливенския митрополит Йоаникий, а поздравителен адрес изпрати министър-председателят Пламен Орешарски.

 

Пред своите съграждани кметът Георги Димитров отново посочи като основна кауза просперитета на града и призова всички да се обединят около тази обща цел.

 

Общо 60 млн. лв бяха привлечени през изминалия програмен период по различни европейски програми, за да подобрят живота в Карнобат и съставните селища на общината.

Г-н Димитров определи като фундаментални по своята важност предстоящото подписване на проект „Интегриран план за възстановяване и развитие на Карнобат” и подписването на договора за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и реконструкция на уличната канализационна мрежа в града на обща стойност 36 482 631 лв.

 

Карнобат посрещна своя градски празник с още един повод за гордост. Безработицата в общината е около 8% или значително по-ниска от средната за Бургаска област.

От администрацията отчитат като последица от добрия бизнес климат и работещата икономика това, че всеки ден около 1200 работници от съседни общини пътуват до Карнобат, за да участват в местните производства.

 

По време на своето приветствие към изпълнилите централния площад карнобатлии кметът гарантира, че заедно със своя екип и с помощта на народните избраници от региона ще настоява за изграждане на обходен път, който да поеме трафика от автомагистрала „Тракия” в посока Русе и Силистра, за да се избегне натоварването на централната градска част.

 

Пожелавам на моите съграждани любов, разбирателство между хората и общ език. Защото разединени сме слаби, а обединени ще бъдем силни за себе си и за Карнобат – заяви в тържественото си обръщение  кметът на общината Георги Димитров.

 

Празникът беше уважен от кметовете на множество общини български общини, които пристигнаха в града, за да участват в извънредното заседание на Регионалната асоциация на общините „Тракия”. Гост на празника на Карнобат беше и кметът на побратимената турска община Хайраболу г-н Хасан Иртем