14 % от малчуганите в детските градини са затлъстели

Животът

26-09-2013, 15:26

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Проф. Виолета Йотова от Катедрата по детски болести и медицинска генетика към МУ – Варна е ръководител на един от изследователските кипи

България е на трето място по наднорменото тегло и затлъстяване сред децата в предучилищна възраст, според ново проучване на изследователи в Европа. 14% от всички деца на възраст между 5 и 6 г. са с наднормено тегло или затлъстели в България, за разлика от Германия, където е най-нисък процентът на децата с наднормено тегло – 9%.
Резултатите от проучването, като част от изследването ToyBox, бяха представени на Конгреса по хранене, който се проведе миналата седмица в Гранада, Испания. Екипите от проекта, сред които и изследователски екип, ръководен от проф. Виолета Йотова от Катедрата по детски болести и медицинска генетика към Медицинския университет във Варна, изследваха над 7000 деца в 300 детски градини от шест държави - Полша, Испания, Гърция, България, Германия и Белгия.
Резултатите показват големи различия между държавите. Открити са известни разлики между момчета и момичета, както и между деца на родители с висше образование и тези на по-малко образованите родители.  Проучването показва, че една четвърт от всички изследвани деца имат телевизор в стаята си. Българските семейства оглавяват класацията  - близо 70% имат телевизор и 44 % компютър в стаята, само срещу 6% в Германия. 
Проф. Йотова сподели, че тепърва проектът ToyBox ще обогатява познанията ни и най-вече възможностите на младите родители да осигурят здрав старт в живота за своите деца. "Не е приятно, че се оказахме на първо място по наличие на телевизори в спалните на децата, както и единствени с телевизори по групите в детските градини. Но пък влизането в същността на проблема предполага големи възможности за превенция на затлъстяването у нас в бъдеще", каза още тя.
Мултинационалният проект е финансиран с 2.9 милиона евро от Европейската комисия.