Косопадът - как да се справим

Животът

26-09-2013, 18:21

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Косопадът е сериозен проблем и преди да се започне лечение, трябва да се определи точната причина. Косата, както и кожата реагира на всички възможни дразнители - смяна на климат, сезони, стрес. Засиленото падане на косата може да бъде свързано и с прекомерно физическо и психическо натоварване, бременност, хронично заболяване, прием на определени лекарства или спазване на прекалено стриктни диети. Особено застрашени са пациентите с анорексия, казва Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ "Александровска" пред 24 часа онлайн.

Честото боядисване, къдрене, ползването на неправилни продукти за коса, както и неподходящи прически (много дълга коса, плитки, силно стягане и опъване на косата при кок или конска опашка) също може да доведе до проблеми. Като последна, но не най-маловажна причина оставям наследствеността, която има огромно значение за здравината и плътността на косъма при всеки отделен човек.

Ясно е, че преди да започнем лечение, е необходим подробен "разпит" на пациента. При необходимост се назначават изследвания, които потвърждават или отхвърлят заболяване и/или хормонален дисбаланс. Важно е да се провери кръвната картина,

хормоналният профил, щитовидната жлеза. Търси се анемия, автоимунни заболявания, намалени нива на цинк, желязо, витамини D и В12.

Лечението се избира в зависимост от времетраенето и интензивността на косопада. Обикновено започваме със стандартните мерки - лекарства или хранителни добавки с витамини, минерали, незаменими аминокиселини и специфични подхранващи съставки, които се приемат в продължение на 3-4 месеца.

В аптечната мрежа има много добри препарати от този вид, като някои от тях може да се приемат дори при бременност и кърмене. Вътрешното лечение задължително се съпътства от допълнителни процедури - маски за коса, лосиони, серуми, тоник и шампоани против косопад. Повечето продукти са на растителна основа, съдържат много витамини и минерали, които стимулират растежа на косата. При редовното им прилагане косъмът по-бързо минава от фаза на покой в тази на активен растеж.

При сериозен проблем и липса на ефект от общо укрепващите мерки се преминава на следващия етап - в самата коса се инжектират (чрез мезотерапия) специални продукти, които подхранват косъма. Мезотерапията се прави в интервал от 3-4 седмици, като при видим резултат интервалът се увеличава.

При продължаващо разреждане на косата и засилване на косопада се прибягва до лекарствени продукти, съдържащи веществото миноксидила. Те са в различни концентрации за мъже и жени, като лечението обикновено продължава с месеци до постигане на задоволителен резултат. При пълна ремисия, лечението трябва да се спре постепенно.