Ретро романтика за пролет/лято 2014 от Зак Позен

Новата колекция e вдъхновена от една вече отминала епоха

Американският дизайнер Позен е известен с това, че обича да следва интуицията си (поне що се отнася до модата) и не се подчинява изцяло на последните модни тенденции. Това със сигурност е едно от нещата, които са му помогнали да си проправи път и да си заслужи място в модния бранш. Неговите вълшебни творения, под формата на коктейлни и официални вечерни рокли, са истински повод за радост по модните подиуми, пише bg-damma.com.

„Не вярвам в консерватизма в модата. Модата – това е трепет и вълнение.“ От тези думи разбираме за по-специалното отношение на дизайнера към работата му, която той възприема преди всичко като изкуство, което вдъхновява и допълва красиво ежедневието ни.
Новата пролетно-лятна колекция e вдъхновена от една вече отминала епоха, в която обаче почти всеки представител на нежния пол с удоволствие би се пренесъл, за да се докосне до трепетите на една по-различна женска чувственост. Тази препратка назад във времето със сигурност е чудесен ход на Позен, чията муза този път е френската драматична актриса Сара Бернар (1844 – 1923).
Модното ревю започва с коктейлни рокли с дължина до коляното, разкрояващи се от талията надолу в нежно прозиращо плисе. Материите са ефектно набрани и плътно по тялото в горната част на роклите, като има варианти с V-образно деколте, с кръстосани презрамки в предната част, затворен около врата модел с къс ръкав и вариант с така актуалното в момента сърцевидно деколте и без презрамки. Някои от моделите са с ефирен шлейф на гърба за още по-романтична визия.

Приказните плисирани рокли до коляното присъстват в колекцията и в по-дълъг вариант – до земята. Можете да изберете между сърцевидно или равно деколте без презрамки.

За по-смелите и екстравагантни дами са моделите, които имитират корсети и изобилстват от воали с различна дължина, застъпващи се едни върху други. Комбинацията на сатен и прозиращ тюл е изключително ефектна и секси както в късите модели, така и в моделите с дължина до земята.

Ако трябва да изберем рокля от колекцията за по-непринудена визия или нещо подходящо за ежедневието, то роклите с цветни принтове биха били най-удачният избор. Разноцветните цветчета върху дрехите са особено актуална модна тенденция, а Позен хитро ги съчетава с прозиращи тъкани и нежни вълни от воали.

Дългите вталени рокли на Позен са повече от впечатляващи. Сатен, нестандартни набори, шлейфове, тънки презрамки и коприна – все съставки за истинска модна магия. Допуснете я да омагьоса сетивата ви.

Изключително екстравагантни и в същото време очарователни са моделите с пластове от органза и сатен, украсени с бродерии и принтове на цветя. Комбинацията с цветя в косите прави визията завършена. Чувствена, замечтана, приказна и царствена – такава е жената, която дизайнерът вижда в тези свои тоалети.

Не е никак трудно да се отгатне къде ще бъдат забелязани тоалетите след ревюто в Ню Йорк – на червения килим, разбира се! Сред известните личности, които се доверяват на тоалетите на Позен са: Рийз Уидърспун, Кейт Бекинсейл, София Вергара, Гуинет Полтроу, Деми Мур, Синтия Никсън, Ким Катрал, Кристин Дейвис, Марая Кери, Сара Джесика Паркър, Камерън Диас, Джена Дюан Тейтъм, Меган Фокс, Наоми Уотс и Ан Хатауей.