Търсиш работа - ела на Job Fair

Мисия Пловдив

27-09-2013, 06:48

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

240 младежи започват стаж в община Пловдив след Job Fair

Десетина младежи на стаж в "Южен" по Job Fair

Бизнесът и младите хора се събират в 10 часа в Университета по хранителни технологии

В Пловдив ще се проведе Вторият регионален Кариерен форум (Job Fair). Събитието ще събере на едно място бизнеса и младите хора, въвличайки ги в казуси и игри, помагащи да изберем най-перспективния млад специалист за вашия бизнес.

Форумът през 2012 година събра на едно място над 1000 записали се активно търсещи работа млади хора и 48 бизнес организации предлагащи работа и стаж. През 2013 интересът се очаква да бъде двойно по-голям.

Панаирът на работата тази година ще се проведе в „Университета по хранителни технологии“ – УХТ в град Пловдив на 27 септември от 10:00 часа. Събитието се организира от Младежки информационно-консултантски център (МИКЦ) Пловдив Област и Община Марица. То се осъществява и с подкрепата на Община Пловдив в лицето на кмета на гр. Пловдив – инж. Иван Тотев.

Младите хора и тяхното участие на пазара на труда е във фокус, заради високите нива на младежка безработица в ЕС. В страни като Испания и Италия нивата на младежка безработица достигат над 50%, а в България над 30. Изключение правят Финландия и Германия, където под 10% от младите хора нямат работа. Затова провеждането на събития, които осъществяват директен контакт между млади специалисти и бизнеса стават все по-популярни. Със сигурност щанд на трудов панаир не е достатъчен начин за ефективен контакт. Затова Job Fair в Пловдив залага на интерактивни методи, чрез които се задават казуси и игри. Така представителите на бизнеса могат да проучат директно таланта на младежите и техния потенциал за развитие в дадена област.

Друг интересен елемент от събитието е проследяването на т.нар. меки умения или ключови компетенции (като работа в екип, управление на конфликти и личностни умения, наред със специфичните компетенции), които не се учат нито в училище, нито в университета. За сметка на това те се развиват най-добре чрез практика, стажове или т.н. неформално учене.

Организаторите са подготвили проучване затова какви знания, умения и компетенции развиват училището и университета и какви неформалното учене у младия човек и доколко те са приложими в бизнес сферата. Записалите се участници за модул „казуси“ ще бъдат разпределени в две зали с аудиторна заетост до 40 човека, където ще бъдат „изпитани“ с различни методики, подбрани от двете системи за учене. Групите ще бъдат съставени от 20 – 25 човека и ще преминат през обучение за развиване на специфични умения за разрешаване на вътрешно фирмени проблеми. В обучението се включва казус, който ще изисква различни и специфични умения. Няколко дни преди това партньорите от Job Tiger ще проведат обучение за младежи на тема: Как ефективно да се представим пред бъдещия си работодател /на 24 септември 2013 година, в сградата на Община Марица/.

Резултатите от Job Fair 2012 показват, че 10% от участниците са започнали работа, а 8% са получили покана за стаж. Проектът печели популярност и на национално ниво като е подкрепен от Национален младежки форум, в контекста на създаването на устойчиви примери за подобряване на младежката заетост.