Най-дългият мегатовар минава през Бургас днес

Мисия Бургас

27-09-2013, 08:41

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредният мегатовар за рафинерията променя градския трансорт

Придвижването по улиците ще стане с минимална скорост, а по пътя на платформата ще се редят плоскости

50-метрова амонячна колона ще бъде транспортирана с полицейски ескорт по улиците на града. Мащабната логистична операция ще започне в петък сутринта и ще продължи три дни. В рамките на операцията от порта до "Лукойл Нефтохим Бургас" ще бъдат транспортирани специализирани едрогабаритни детайли за хидрокрекинг инсталацията в рафинерията, съобщиха от Пристанище-Бургас.

Всеки товар ще се придвижва по график, съгласуван с общината. Днес сутринта е извозването на 50-метрова амонячна колона (NH3 Stripper) с тегло 122,5 тона. Това е най-дългият товар за рафинерията, който ще бъде транспортиран тази година от пристанището. 

Цялата товарна композиция е дълга 60 м, има 18 оси, с общо 72 колела. Заеднос детайла композицията тежи 200 т. Придвижването по улиците на оживения морски град ще стане с минимална скорост, като по пътя на платформата ще се редят плоскости, за да се предпази градската инфраструктура – електропреносната и газопреносна мрежа, водоснабдителните кранове и т.н. Очаква се товарът да пристигне до местоназначението си за 3 до 4 часа.

"Това е поредният лот от доставките за Лукойл Нефтохим, които нашата фирма извършва. Всяка от операциите е уникална по рода си и изисква продължителна предварителна подготовка.

Ние синхронизираме работата на много хора и институции, затова преди композицията да тръгне, всеки трябва да е добре подготвен. Следим строго за безопасността на всички хора, внимаваме много и да запазим целостта на пътната настилка, тротоарите и градската инфраструктура", каза Емил Кайкамджозов, управител на Бон Марин Агенция, варненската фирма, която извършва операцията.
По време на извозването поетапно ще бъде спирано ел. захранването на въздушната електропреносна мрежа в определени отсечки.  Полицейски ескорт ще задържа и отклонява другите превозни средства, като създаде временна организация на движението по маршрута: Порт Бургас - ул. ”Константин Фотинов” – ул. „Булаир” – бул. „Демокрация” – бул. „Стефан Стамболов” – ул. „Проф. Яким Якимов” - 9008 – път BGS – 1030 – път ІІІ-6008 в посока „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.
Акцията ще продължи на 28 и 29 септември, когато ще бъдат транспортирани останалите детайли, сред които два детайла с дължина 11,5 м и 14,4 м.