20 години Парк де Пренс: Екслузивно за Bulgariautre

Спорт

27-09-2013, 13:19

Снимка:

БНТ, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ФИФА отмени наказанието на Минев

В битка за медалите (галерия)

Очаквайте ексклузивна поредица интервюта с героите от Парк де Пренс, единствено за Spotline.bg

20 години след незабравимия за българи и французи 17 ноември 1993 година, случилото се на "Парк де Пренс" продължава да трещи като футболен кошмар във френското пространство. И ако ние тази година честваме поредния кръгъл юбилей, то от френска страна списание "Л'Eкип" търси "палачите" на мечтата на поколоението на Жинола, Кантона, Папен.

В отбора на Франция по онова време са и сегашния национален селекционер на "петлите" Дидие Дешан и този на катарския мултимилионен ПСЖ Лоран Блан. Междувпрочем Блан е последния футболист който не успява да предотврати фамозния удар под гредата на Емил Костадинов във вратата на Бернар Лама за 2:1 за България. В 89-а минута и 43-та секунда Давид Жинола се опитва с дълго центриране да намери на другия край на игрището Кантона, вместо да разиграе топката до края на мача с дребничкия Венсан Герен. 16 секунди по-късно в 89 минута и 89 секунда Коща разбива френските мечти и хвърля България в невероятен фурор.

В Париж и до днешен тогавашния треньор Жерар Улие продължава да се съди с "виновния" според него Давид Жинола и го обвинява във футболно престъпление.

Спомените на Емил Костадинов за култовия мач можете да прочетете единствено в Sportline.bg