Съсед изнесе на ръце глухоняма баба от горяща къща

Животът

27-09-2013, 16:01

Снимка:

haskovo.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Огънят тръгнал от запалена печка

87-годишната Хамдие от хасковското село Горно Големанци се размина на косъм със смъртта, след като къщата й пламна тази сутрин около 10.30 часа. От бушуващите пламъци я извадил на ръце комшията Стоян Иванов Николов. Човекът се поопърлил, но не допуснал на женицата да й се случи най-лошото. А всъщност само секунди делели баба Хамдие от угрозата да изгори жива.

Възрастната жена била глухоняма и живеела сама. Напалила печката сутринта, но от пропуканото кюмбе се изтърколили няколко въглена, които подпалили чергите, пише haskovo.net. Бабата била в другата стая и когато се върнала, видяла пълзящите огнени езици по мебелите. Димът се стелел на талази. Паникьосаната старица се пъхнала в леглото и се завила през глава, вероятно да се спаси от пушека. Междувременно огънят се разпространявал.
Пушека забелязал бившият даскал бай Мустафа. Човекът бил с болно сърце и не посмял да влезе в пламтящите руини. Звъннал на 112 и завикал с пълно гърло за помощ. От съседната къща се изсипали хора, първи бил Стоян. Той пристигнал наскоро от Айтос, където живеел, при майка си и баща си в Големанци. Без да се колебае, влязъл в горящата къща. „Видях я на леглото. Хванах я за крака и видях, че още мърда. Грабнах я, то колко тежи една жена, и я изнесох. Да е жива и здрава“, завърши Стоян.

Молитви за негово здраве редяха от семейството на зетя Мюмюн Ахмед. Те живеели в Хасково, но пристигнали, щом чули за белята. „Снощи бяхме тука до 9 часа, изчистихме, донесохме храна. Казах на бабата да не пали печката, ама тя не може ме чуе. Пък и да ме е разбрала, те старите хора си живеят по своему“, каза бай Мюмюн. Той бе по-разтревожен за съпругата си, която бе в прединфарктно състояние. Слава Богу, жената се успокои, като видя, че всички са добре. „Добрият комшия е повече от брат“, допълни Мюмюн, докато стискаше ръката на спасителя Стоян. В Големанци се канят да правят голям курбан за здраве.

Огънят бе потушен от две хасковски пожарни, озовали се на мястото за има-няма 10 минути. За късмет 25-те километра до Горно Големанци са по хубав път и автомобилите го взели бързо. Пълна кола с полицаи огледа за нещо криминално, но се убеди, че пожарът е от битов характер и се изнесе.