Несебър иска пак да стане привлекателен за филмови продукции

Почти всички стари филми имат кадри от морския град, твърди Николай Димитров

Несебър иска отново да предложи своите красиви гледки в сцените на българските кино и телевизионни продукции.

Заедно с другите две морски общини Созопол и Поморие те участват
във всички фестивали за кино. Последното подобно участие на трите града беше на Международния фестивал за късометражно кино, който се проведе в Двореца в Балчик.

Тогава темата на кино форумът беше "Античните градове на Южното Черноморие". В своя презентация кметовете представиха уникалният потенциал, с който разполагат общините, като ресурс за реализиране на филмова продукция на територията им. 

Почти няма български филм, от сниманите през 70-те и 80-те години, в който да липсват сцени от Несебър, твърди кмета на града Николай Димитров. 

Той дори е бил участник в не един и два такива, основно като статист, при това, когато е бил още много малък, едва 10-годишен.

"Тук се снимаха много филми и ни ползваха за статисти. Викаха ни в двора на училището най-често, всички сме били втори или трети храст. Но истината е, че за който стар български филм да се сетите, все има по една две сцени заснети тук", смее се Николай Димитров.

Несебър, Созопол и Поморие са първите български общини, които ще използват богатството си от разнообразни и уникални филмови локации, за да насърчат развитието на местния бизнес
и популяризирането си като туристическа дестинация.