Лавина от блъфове

Най-доброто от печата

28-09-2013, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пуснаха слух за оставка на Орешарски и Бойко

Лавина от блъфове шашна народа. Нетът свали първо Пламен Орешарски, после Бойко Борисов. Протестиращи срещу кабинета спретнаха "новината", че на министър-председателя му е писнало и той е хвърлил оставка. Кьорфишекът охотно бе завъртян от куп сайтове. В ранния следобед цялата държава съвсем сериозно се питаше има ли правителство или не. Дори кметовете във Враца, които чакаха Орешарски за планирана среща, звъняха трескаво по телефоните има ли смисъл да чакат. Слухът бе втора атака срещу премиера в рамките на 24 часа. Ден по-рано във Фейсбук плъзна мълвата, че той имал здравословни проблеми. Оказа се, че мнимата оставка е акция на Протестна мрежа. Отмъщението на контрапротестиращите не закъсня. Привечер пак във Фейсбук изскочи "вестта", че Борисов хвърля кърпата като лидер на ГЕРБ.


Блъф изправи на нокти червени кметове на сбирка във Враца. Докато премиерът Пламен Орешарски пътуваше за двудневната дискусия, протестиращи пуснаха във Фейсбук "новината", че той подал оставка. Впоследствие се оказа, че това е поредната инициатива на Протестна мрежа - информационна бомба, която по законите на Гьобелс да направи истина една лъжа, повторена много пъти. Кметовете във Враца обаче не знаеха тази подробност и нервно палеха цигара от цигара пред сградата на общината с въпроса: "Вярно ли е?" Срещата започна със слово на соцлидера Сергей Станишев, но мястото на Орешарски на трибуната остана празно и интригата се подсили. Напрегнатите физиономии в залата се множаха минута от минута. И когато Орешарски най-сетне влезе с екипа си и с икономическия министър Драгомир Стойнев, кметовете станаха на крака и го аплодираха близо минута. Облекчението им беше повече от видимо. Премиерът отказа да коментира пред журналисти "уволнението" му в интернет. "Избързали са", отговори вместо него Янаки Стоилов.
Орешарски обеща повече власт на кметовете с бюджет 2014, но и повече отговорности. Това стана на първата национална среща на градоначалници с правителството, организирана от БСП във Враца. 
"Още от януари ще започнем работа със съвета по децентрализация за бюджет 2015 г.", заяви Орешарски на кметовете. Той се аргументира с идеята да се заложат повече сериозни точки в бюджетната рамка. "Има огромно поле да се оптимизира в двете направления - прехвърляне на повече функции към местните власти, но и обезпечаване на техните ресурси, така че наистина да говорим за децентрализация, а не да се въртим в омагьосан кръг", обясни премиерът. И даде пример със социалните функции, които ще се вършат по-добре от кметовете, защото те познават най-добре проблемите на хората по места.
Орешарски призна, че вместо очакван икономически растеж от 2%, в момента данните са за 0,6-0,7%. "Единствената по-радостна новина е, че в последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са отложили навремето инвестициите си", каза Орешарски. Но отказа да назове причините, поради което въпросните компании са спрели проектите си. Преди седмица пред "Стандарт" министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обаче разкри, че големи инвеститори са се отказвали по време на управлението на ГЕРБ, тъй като им били искани комисиони. Премиерът уточни, че ангажиментът за разкриването на 250 000 работни места от предизборната програма на БСП всъщност е за устойчива заетост вследствие на инвестиции, а не на временна заетост.
Станишев обеща на кметовете регулярни срещи с централната власт. Почти цялото Изпълнително бюро на БСП, шефът на НС Михаил Миков, депутати, вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова, министрите Драгомир Стойнев, Петър Чобанов, Хасан Адемов, Десислава Терзиева, Иван Данов са във Враца.
Орешарски се срещна при областния управител Венцислав Василев с кметовете от десетте общини в региона. Те му връчиха по един том с проблемите си. Всеки е имал точно по 7 минути, за да ги постави пред премиера. "За правителството Врачанска област е с един акцент по-важна, тъй като е част от изостаналия Северозападен край. Едва ли ще можем още в първия бюджет да покажем финансово този акцент, но ще се постараем", каза Орешарски.