В очакване на празника

Стара Загора Лайф

28-09-2013, 11:49

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

С богата програма Община Стара Загора посреща Деня на града 5 октомври

Богата и многообразна ще бъде програмата на Община Стара Загора за празника на града 5 Октомври, съобщи на пресконференция  зам.-кметът Иванка Сотирова. Очакват ни много събития, посветени на празника, някои от които вече започнаха, като Международния куклено-театрален  фестивал за възрастни „Пиеро”, Гео Милеви дни`2013, Нощта на изкуствата, а други предстоят в дните до празника - като концерта на струнен квартет „Димов”, „Кармина Бурана”, с диригент Емил Табаков и др.
Самият празничен ден, който тази година е събота, ще започне в 9.00 часа с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър”. Полагането на цветя на символичния камък за възстановяването на Стара Загора в Парк „Пети октомври” е предвидено за 9.30 часа. Актьори

от Драматичен театър „Г. Милев“ и участници от клуб „Традиция“ ще участват в прочитане на Манифеста, с който преди 134 години Алеко Богориди, на това място, обявява началото на възстановяването на града след опожаряването по време на Руско-турската война.
Тържественият ритуал за издигането на националното знаме на Република България започва в 10.00 часа на площада пред общината. В празничното шествие, което ще тръгне веднага след това по бул. „Цар Симеон Велики”, ще участват мажоретни и музикални състави, и театрални формации от всички старозагорски училища, които са заявили участие. На 4 открити сцени в Парк „Ал. Стамболийски” и Парк „Тракия от 11.00 часа ще се изявяват спортни клубове и творчески състави.
Парад на хвърчилата ще представят ученици от 6 „г“ и 7 „а“ класове при VI-то ОУ „Св. Никола“ в Парк „Зеления клин“ от 11.00 часа.                                   

В 11.00 часа, 13.00 часа и 15.00 часа от Регионалния исторически музей тръгват тематични разходки под наслов „Град  възкръснал от руините”, по първите частни и обществени сгради след Освобождението на Стара Загора.
„В 5 на гъбата” е арт-проект за всичко и всички на CACHE ATELIE. Това са двамата братя архитекти Александър и Мартин Бакърджиеви, чиято инициатива е включена в програмата на Община Стара Загора за подкрепа на млади автори. Началото е от 17.00 часа на Гъбата на 5 и 6.10.2013 г.                             

Откриването на Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон `2013” е от 18,00 ч. в зала Байер.
„Фантомите на мюзикъла” е премиера на спектакъла на Георги Динев с участието на солистите на операта, балет, оркестър и диригент Любомир Донев, който ще започне в 19.00 часа в Оперния театър.
За втора поредна година Община Стара Загора организира голям празничен концерт под надслов „Аз обичам Стара Загора”. Той ще събере на едно място някои от най-хитовите в момента български изпълнители, които оглавяват Българският ТОП 20. Сред тях са Ангел и Моисей, Маги Джанаварова и рапърът 100 кила, Дийп Зоун Проджект и Криско. Водещ на концерта ще бъде Любо Нейков, подкрепян от актьора Кръстю Лафазанов. Началото е от 19.00 часа на площада пред общината. Вечерта ще завърши с празнични илюминации.
Подробната програма за Деня на Стара Загора е публикувана на официалния сайт на Община Стара Загорa.