Първият круизен кораб ще акостира в Бургас идната седмица

Мисия Бургас

28-09-2013, 14:18

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пет кораба до края на годината на Морска гара - Бургас

Морската гара в Бургас е проектирана е да да поема най-големите круизни кораби в света

Първият круизен кораб се очаква да акостира на Морската гара в Бургас през следващата седмица, съобщи пред радио "Фокус" инж. Наташа Ценева, директор на Дирекция „Инфраструктура и акватория” в ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Морската гара има вече Акт 16. Държавната приемателна комисия приключи своята работа на 25 септември с подписване на Акт образец 16 по реда на Закон за устройство на територията като в състава на комисията са включени представители на възложителя, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, строителния надзор на обекта, представители на изпълнителя и на специализираните контролни органи. Съгласно изискванията на ЗУТ, за да може да се ползва един строителен обект, трябва да се подпише Акт образец 16 и след това да се издаде разрешение за ползване.

"Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” създаде всички условия да протече работата на комисията успешно и да приключи с подписването на Акт образец 16”, обясни инж. Ценева. Очаква се получаването на разрешение за ползване на обекта, след което той може да започне да работи. Орган по издаването на разрешение за ползване е Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Изградената международна морска гара е строеж от първа категория, където попадат обектите с най-висока степен значимост. Общата стойност на средствата, които ДП „Пристанищна инфраструктура” инвестира в международната морска гара в Бургас възлизат на 3 298 000 лв.
Морската гара се намира на територията на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, 1 и 2 кейови места, Пристанище – Изток. Реално попада в зоната, която е определена с ПУП за Зона за свободен достъп. „Както е предвидено в ПУП, определени дейности, които са на пристанището, товаро-разтоварни, които не са свързани с транспорт на пасажери, ще бъдат реорганизирани и прехвърлени на други корабни места”, обясни още специалистът. 
Морската гара в Бургас е планирана за круизни кораби. Проектирана е да приема до 3000 пасажера, т.е. да може да поема най-големите круизни кораби, които са в момента в света. Първият от тях се очаква да акостира на 5 октомври. 
Морската гара е стъпка към реализацията на мащабния проект „Супер Бургас – зона за обществен достъп”. „В момента се изпълнява водопроводът и канализацията, която ще минава през тази територия. Има готовност цялостният проект за вертикалната планировка и цялостното архитектурно решение, но стават поетапно нещата”, каза инж. Ценева.