Амелия минава през адски болки, за да проходи

Животът

28-09-2013, 16:40

Снимка:

"Да помогнем на Амелия"

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Няма по-голяма мъка, ние можем да помогнем на 8-годишното момиченце

Историята на 8-годишната Амелия трогва хиляди хора. Детето живее в болки и надежда, че ще проходи.

Тя е будно и умно дете. Заедно с родителите си воюва срещу болестта детска церебрална парализа. Надвиват я по малко всеки ден. Лечението е адски болезнено. Такова, че майката не издържа на виковете на малката. Но продължават.

Само преди няколко часа майката Марияна е написала:

Ние ще успеем. Ние имаме вас- добрите хора!!! Вече опитваме да не ползваме толкова количката. Макар и уморена от дългите часове процедури ходим на крачета от клиниката до другата рехабилитация тъпайки гордо с малки крачета. С ваша помощ ще дойде ден, когато Амелия с радост да счупи тази количка, която я държи в оковите си.

Съдба и изпитание

Амелия е родена в седмия месец и тежи едва 1.440 кг. Две седмици след появяването й лекарите не дават шанс, че ще живее. Два месеца бебето лежи в кувьоз. Оцелява.

Преди осем години, когато околоплодните води на майката на Амелия изтичат, тя се намира в родния си град Павликени. Лекарите казват на Марияна, че още не е време за раждане. След няколко часа семейството решава да закара родилката до Велико Търново за второ мнение. Още със стъпването й в болницата лекарски екип вкарва жената за незабавно раждане. Амелия излиза на бял свят, но не проплаква. Акушерът реагира и пъха тръба в трахеята на детето, за да даде въздух и така спасява Амелия от задушаване.  Престоят в утробата на майката, без околоплодни води, води до увреждане на плода. „Това е причината детето да се роди с ДЦП”, разказва Красимира - приятелка на семейството.

Лечението в Китай - болка и пари

Досега Амелия е претърпяла шест ортопедични операции в Пловдив. Тя започва да стъпва на крачета, но не може да пази равновесие. Налага се алтернативно лечение и семейството заминава за Израел в клиника по биокорекция. След два проведени курса обаче подобрението е минимално. Затова семейството й потърсило друго лечение, което да подейства. Един ден близките  открили дете, лекувало се в Китай. Резултатите били внушителни. Семейството на Амелия изпраща документите и след месец тя вече била на китайска земя.

В клиниката там се провежда интензивно лечение. Един курс струва от 25 000 до 28 000 лева и трае четири месеца. Според китайските лекари Амелия има огромен потенциал да се пребори със заболяването. Тя е най-големият пациент, който в момента се лекува в клиниката. Специалистите за първи път приемат дете на 7-годишна възраст за лечение на ДЦП. Другите са от 3-месечни бебета до 4-годишни малчугани, защото според китайците болестта трябва да се овладее в най-ранен стадий.

Сега лечението на Амелия показва голям напредък. Детето се подлага на точкова терапия, иглотерапия, рехабилитация, вана с билки, музикотерапия, електро-стимулации и много други. След целодневни процедури в болницата момичето продължава с терапиите в частна клиника.

Надеждата

Голям напредък е, че малката вече съвсем спокойно стои седнала сама. Дясната й ръчичка успява да задържи предмет. Амелия се радва, че може да отпива сама от чаша, а не както доскоро от бебешко шише. Карането на колело вече не е само сън за нея. Тя свободно се движи с него и се радва на въздуха в косите си. Терапиите са помогнали и за по-добрата комуникация на малката. Спокойно разговаря с други деца, както и с родителите им. Овладяла е руски език, докато общува с многото руски майки в клиниката.

За детето са изработени специални шини, които да държат крачетата й изправени. Преди няколко дни е започнала ново лечение - иглотерапия на гръб и под кръста. Майката Марияна не всеки път успява да издържи на виковете от болка на малката по време на процедурите. Често излиза разплакана от залата. Амелия обаче показва голяма смелост и често утешава майка си и й казва, че я боли, но всичко е временно.

Всеки ден е една огромна борба за Амелия и нейното семейство. Момиченцето показва невероятен дух. То е твърдо решено, когато се върне от Китай, да може да ходи. Това ще й помогне да сбъдне най-съкровената си мечта – да ходи на училище. Вече прави първи стъпки в ученето, а букварът е неин спътник, разказва Красимира.

Детето е във втория курс от лечението си. Тя ще се нуждае от още 8. Нужните средства са непосилни за семейството.

Много хора с малко помощ ще спасят Амелия

Всеки от нас може да помогне. Всеки може да задели поне левче, за да спре болката на едно дете и нечовешките страдания на родителите й. Може да изпратите дарителски смс с текст DMS AMELIA на 17 777.

Разкрита е и сметка в Банка ДСК

BIC: STSABGSF

BG69STSA93000018648844 в лева

BG77STSA93000018652289 в евро

BG82STSA93000018652296 в долари

титуляр - Амелия Георгиева Асенова

Актуална информация за момиченцето и нейното лечение има във Фейсбук на "да помогнем на Амелия".