Плача! Най-свидното гори!

Мариус Куркински: Програмирана наказателна злоба към културата имат политиците

Много драматично приема пожара на Пловдивския драматичен театър Мариус Куркински.
Над 200 представления актьорът е изиграл на изпепелената вече от пожара сцена. “Приемам го по-скоро като декор, но това е реалност – театрите горят”, сподели Мариус с насълзени очи за предаването “Cool…T” на bTV.
Тъжният инцидент подтикна актьора да обобщи какво се случва в страната. Тъгата от отчаянието лъхаха от всяка негова дума. “То е като всичко, което се случва в държавата в момента – всичко гори. Хората изгарят, скоро хора горяха. Държавата гори”, каза той.

“Не говоря и за съсловието – колко хора си отидоха, това всичко от отношение към хората в театрите, заради наказателното отношение на правителствата към тях”, допълни той. 
Не знам откъде тази злоба в политиците към народа. Не мога да си обясня видимата злоба и омраза и тая вече програмирана наказателна злоба към културата. Може би трябва на някого това, може би трябва това оглупяване да се извършва, на народа”, учудено разсъждава актьорът.

От 2001 до 2007 година Мариус работил в театъра. Около половин година буквално живял в него. “Много песимистично съм настроен за това как системата се отнася към човека, става все по-брутално”, сподели той.
Театър трябва да има, защото си остава едно от местата, където системата някак си ги напуска (хората) и те са в личен контакт в изпълнителите. Няма паузи за реклами, няма всякакви други пречки”, смята актьорът.

Според него, ключът за спасението на нацията са семейните и родствените връзки. “Тази общност трябва да бъде много силна, младите хора много да се вглеждат в родителите си”, препоръча той.

Причината за пожара още не е установена, обясни директорът на театър Кръстю Кръстев. Ние сме артисти и живеем от театър и той трябва да се спаси. Очакваме от специалистите да кажат точно какво се е случило”, каза още той.