18 000 семейства остават без дом, не могат да си плащат ипотечния кредит

Най-доброто от печата

30-09-2013, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

35 000 са вече проблемните ипотечни кредити на физически лица, които не се обслужват системно,

Докато правителството, БСП и ДПС усилено работят по своя пакет от социални мерки, който предвижда повишаване на минималната работна заплата и парите за майките, както и актуализиране на пенсиите по швейцарското правило, управляващите са изправени пред ново предизвикателство.

Оказва се, че трябват спешни мерки за справяне с необслужваните кредити, които може да доведат до нови проблеми в обществото. За целта от няколко месеца представители на управляващите водят усилени консултации с най-големите банки, за да бъде постигнат консенсус как да се помогне на семействата, които не могат да покриват редовно задълженията си. Убийството на регионалната директорка на Уникредит Булбанк в Бургас сега пришпори още повече тези разговори.

Проблемните ипотечни кредити на физически лица, които не се обслужват системно, са станали 35 000, сочат данни на големите български банки, с които вече разполага и управляващото мнозинство.

Като се има предвид, че ипотечните кредити за купуване на жилище у нас са 160 000, излиза, че близо една четвърт от хората, които са си купили дом с пари от банка, са на червено.

18 000 от проблемните кредити ще станат предсрочно изискуеми точно по Коледа. Тъй като става дума най-често за единствено жилище, излиза, че 18 000 семейства са в непосредствен риск да останат на улицата през зимата.

В момента управляващите обсъждат редица идеи как да облекчат кредитополучателите, но все още не са стигнали до консенсус с банките.