Дани Каназирева сезира областния за нарушения с "Ритон"

Мисия Пловдив

30-09-2013, 09:48

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Иска отмяна на решението за продажба на ресторант "Веселото село"

Председателят на "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева иска отмяна на решението на Общинския съвет за продажба на ресторант "Будапеща" /сега "Весело село"/ заедно с правото на строеж върху 810 кв. м. земя на бул. "Дунав" 4. Тя внася сигнала до областния управител Венцислав Каймаканов.

Решението е незаконосъобразно и при провеждане на тръжна процедура със сигурност ще доведе до спорове между общината и купувача, предупреждава Каназирева.

"Ритон" – ЕАД в ликвидация притежава акт за частна общинска собственост. Според издадения впоследствие нотариален акт търговското дружество е признато за собственик на сградата на ресторант "Будапеща", но без да е посочено, че има право на строеж върху земята. В правния анализ на "Ритон" – ЕАД, подготвен по повод на приватизацията, също е посочено, че заведението има статут на търпим строеж и че теренът под него е общински.

В сигнала до областния управител Дани Каназирева подчертава, че "Ритон" – ЕАД не е поискал от Общинския съвет да бъде учредено право на строеж за ресторанта.  Сградата и в момента има статута на временна постройка. Това означава, че взимайки решение за продажба на "Будапеща" /"Весело село"/ ведно с право на строеж, Общинският съвет се е разпоредил с имота, който не е собственост на търговското дружество. За да няма негативни последици и опорочаване на тръжната процедура, Каназирева настоява областният управител да изиска от община Пловдив всички документи, въз основа на които е взето решение за продажба на сградата ведно с право на строеж. Ако не бъдат представени убедителни доказателства, решението на Общинския съвет трябва да се обяви за нищожно, категорична е тя.