Тотев: 2 месеца не мога да се чуя с финансовия министър

Мисия Пловдив

30-09-2013, 11:59

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Стандарт

Всичко от Автора

Пловдив може да "увисне" с 1,5 млн. заради новите такси за боклука

Пламен Орешарски и соцлидерът Сергей Станишев се срещнаха с червени кметове във Враца през уикенда. Местните управници дадоха своите идеи пред правителството. Те получиха уверения за по-добра чуваемост на техните проблеми. "Стандарт" потърси мнението на избрания с бюлетината на ГЕРБ кмет на Пловдив Иван Тотев по темите до каква степен кметовете са зависими от централната власт и имат ли отражение партийните пристрастия.

- Г-н Тотев, притеснени ли са кметовете как ще вържат бюджетите догодина?

- Няма как да са спокойни поради това, което се случва в страната. Когато имаме нестабилност на национално ниво, то рефлектира и върху общините. Ние сме много централизирана държава. През тези 20 г. не се положиха много усилия за децентрализация и затова сме като скачени съдове с националното управление. Ако то има затруднения, и общините имат. Още повече че, когато формираме общинските си бюджети, заради самата законодателна рамка и отговорностите, които трябва да изпълняваме, капиталовата програма или е сведена до нула, или е най-много 2-3% от бюджета. Затова общините винаги гледат с надежда към държавата относно своите капиталови разходи. От гледна точка обаче на поддържането на основните функции нямаме притеснение. Ако говорим за еврофондове, за конкретни проекти и съфинансиране, тогава вече започват да излизат много проблеми и да се вижда една не много добра перспектива.

- Дайте пример с Пловдив...

- В периода от 2009 до 2013 г. стартирахме доста големи и важни за Пловдив проекти, които продължават и сега. На този етап изпълняваме проекти с държавни средства за над 30 млн. лв. Един от тях е изграждането на спортната база за 24 млн. лв. Досега сме усвоили 12 млн. лв. От новия мандат още не сме усвоили средства и може би до 10 дни ще стане ясно какво е отношението на новото правителство към този проект.

- Добра ли е комуникацията ви с правителството?

- Категорично мога да кажа, че имахме по-добра комуникация с правителството на ГЕРБ. Като все още е рано да се дават крайни оценки за това правителство, защото, знаете, през лятото имаше напрежение.

- Има ли политически нюанс в отношенията на правителството към кметовете?

- До момента единствено политическо отношение има от страна на областния управител. Което чувам, че се случва и в други места в страната. По отношение на правителството е малко рано да се направи тази оценка. С някои министри сме в много добри отношения. Например с транспортния Данаил Папазов. Но има министри, с които вече 2 месеца не мога да се чуя по телефона. Най-затруднена е комуникацията с финансовия министър. Аз, кметът на втория по големина град, 2 месеца не мога да се свържа с него.

- Със Симеон Дянков лесно ли се свързвахте?

- Всеки един министър от предишното управление, ако не можеше да вдигне телефона, връщаше обаждане. Смятам, че кметовете на големите градове, в които живее по-голямата част от населението на България, трябва да имат достъп до телефоните на министрите, дори да не се свърши работата. Защото чисто юридически, с преписки комуникацията върви твърде бавно.

- Какви са големите проблеми, които се очертават пред Пловдив догодина?

- Нещо, което важи и за другите общини - таксата за депониране, които плащат към РИОСВ. От догодина тя от 15 лв. трябва да стане 35 лв. за тон битови отпадъци. Въпросът е поставен от сдружението на общините, защото ще доведе до повишаване на такса смет за населението със сигурност и ще увеличи междуобщинската задлъжнялост. В момента сдружението се опитва да предоговори по-ниска стойност, защото малките общини нямат пари. Отделно такива като Пловдив, които притежават депа, няма да могат да съберат таксите от съседните общини, които ги ползват. Ние вече имаме несъбрани 300 000 лв. Ако таксата стане 35 лв., несъбраните вземания ще станат 1,5 млн.

- Какви други проблеми очаквате държавата да реши?

- Кога ще се размрази заемът от Световната банка за пътища? За нашия регион това е ремонтът на пътя Пловдив-Асеновград, който е изключително натоварен. Също и какво ще стане с ДДС по съфинансирането от страна на общините на големите проекти. В Пловдив такъв е проектът за пречиствателна станция, водопровод, канализация на стойност 150 млн. лв. Пловдив не може да осигури 22 млн. лв. ДДС. Премиерът Орешарски заяви, че се мисли за решаване на проблема.

Така че всички общини са в очакване и притеснени, защото в републиканския бюджет се залагат приоритетите и политиките. А с малко пари може да се постигнат много добри политики не само към общините, но и към хората. Пример е управлението на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов имаше много правилна политика, с малко пари правеше впечатляващи неща, които рефлектират на много хора. Например даде 10 млн. лв. - по 1 милион на община, за физкултурни зали. Или пък осигурените 30 млн. лв. за детски градини.