Община "Родопи" спасена от криза с боклука

Животът

30-09-2013, 12:25

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът Пламен Спасов се похвали с напредък

Села в "Родопи" са спасени от сериозна криза с боклука, похвалиха се от администрацията на кмета на общината Пламен Спасов. Причината за възникналата критична ситуация е сключен договор от предишното управление за срок от 15 години с комуналната фирма "КМД" и неразплатени 1 милион лева към нея.

Тези задължения заварих, когато станах кмет. В същото време общината бе със запорирани сметки и имаше реална опасност населените места да останат с препълнени кофи за смет, коментира Спасов. 

Повод за коментара му станаха няколко запитвания от жители на различни села кога ще започне подмяната на кофите за боклук и изразените от тях мнения, че не искат да плащат такса-смет, защото услугата била некачествена.

Длъжен съм да поясня, че такса-смет отива за изплащането на задълженията по асфалтирания път до Дедево, който договор е сключен от бившия кмет Шишков. Важно е да отбележа, че ръководсвото на общината намери начини въпреки тежкото финансово състояние, да разплаща задълженията към комуналната фирма, за да не спре сметосъбирането и сметоизвозването от селата, каза още той. 

Един от най-фрапиращите примери, заради които задлъжнява община "Родопи" е договор за ремонт на пътя за Дедево. Бившия кмет на "Родопи" Йордан Шишков възлага преасфалтиране на 11-километрова отсечка към Дедево на стойност 4 милиона и 600 хиляди лева, сега общината трябва да плати на фирмата-изпълнител сумата от 7 милиона и 500 хиляди лева. В това число са лихвите и таксите на частните съдебни изпълнители, които запорират сметките на "Родопи" и стотици декари атрактивна общинска земя. 

Договорът е подписан от бившия кмет Шишков на 9 септември 2008 година без да има осигурено финансиране, без решение на Общинския съвет и съответно няма и плащане.

При тази ситуация, благодарение на добрия диалог между кмета Пламен Спасов и ръководството на "КМД", комуналната фирма  продължава да изпълнява задълженията по сметосъбиране и сметоизвозване, но и разбираемо не е изпълнила условията да се подменят контейнерите и кофите за смет с нови.

Към края на миналата година разплатихме задълженията от 1 милион лева, като към днешна дата остават 111 хиляди лева задължения към фирмата. Ние дължим пари на "КМД" и не сме изрядни заради старите задължения, затова сега не може да искаме незабавна подмяна на кофите за смет. Благодарни сме, че продължава сметосъбирането и не е внесено искане за запориране на сметките от тяхна страна, каза още кметът на "Родопи".

Сметоизвозването струва на общината 52 хиляди лева всеки месец. Въпреки задълженията, за последните няколко месеца фирмата е сменила 400 прогнили кофи за смет с чисто нови в някои от селата на община "Родопи".