Правителството ще помага за лошите ипотеки

Мисия Пловдив

30-09-2013, 14:10

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панаири, панаири, панаири....

Роботи-заварчици смайват в Пловдив

Недопустимо е хора да остават на улицата, заяви министър Драгомир Стойнев

Правителството подготвя законодателни промени в помощ на гражданите, които вече не могат да погасят ипотечните си кредити и рискуват да останат без дом. Недопустимо е в XXI век хора в държава от ЕС да остават на улицата. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на откриването на Есенния технически панаир в Пловдив.

Проблемът с лошите ипотечни кредити е огромен. За съжаление, когато беше бумът на имотите, банките лесно раздаваха кредити. Сега положението е много тежко, тъй като тези, които не могат да си изплащат вноските, трябва да напуснат жилищата. Затова ще предприемем конкретни действия, за да помогнем на хората, увери министър Стойнев. Той посочи още, че банките също носят отговорност за тази ситуация. Ще започнем сериозен диалог. Разговорите ще продължат, докато постигнем желания резултат, заяви още икономическият министър.

Той обиколи част от павилионите на Панаира и приветства лично изложителите. Тази есен участие ще вземат над 1000 фирми от 41 държави. Това е важен знак за интерес и намерение за активизиране на икономическите дейности. Министър Стойнев подчерта, че България трябва да повиши обмена не само със своите партньори от ЕС и САЩ, а и с бързо развиващите се азиатски икономики, особено Индия, Китай и Виетнам. Не бива да се пренебрегват и традиционните ни икономически партньори от Близкия Изток, Северна Африка, съседна Турция и Руската федерация.

Трябва да се насърчава увеличаването на търговския обмен и да се подкрепя привличането на инвестиции. Приоритет за нас са високите технологии и експортно ориентираните производства. Политиката ни е насочена към стимулиране научните изследвания на предприятията, добави още Драгомир Стойнев.