Законодателни промени искат морски кметове

Мисия Бургас

30-09-2013, 15:41

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Е-отчитане и специалисти в оценяването на проекти поиска бизнесът

Законът за разделението на собственостите на общинска и държавна за мен е лишен от разум, заяви секретарят на община Бургас

Предложения за промяна в някои закони с оглед оптимизация работата на общините, за постигане на финансова стабилизация и улесняване на процеса на привличане на инвеститори, постави днес местната власт по време на срещата по случай Ден на диалога в Бургас.

"Законът за разделението на собственостите на общинска и държавна за мен е абсолютно нелогично лишен от разум", заяви секретарят на община Бургас Божидар Кънчев, предаде радио "Фокус". Той обясни, че разнасянето на кореспонденция между областния управител и общинска администрация, когато има инвестиционно намерение за даден имот, затруднява и утежнява процедурите.

"Без да се ограничава съществуващият режим, контроли, чрез Общинския съвет и задължителния контрол за законосъобразност, които упражнява областният управител, правото на собственост на държавата по отношение на имоти в регулационните граници на населените места, следва да бъде редуцирано и всеки един имот, който е в границите на едно населено място трябва да се счита, по силата на закона, за общинска собственост, без задължителните разпоредби по силата на международни договори и споразумения, или завещания и сделки в ползва на сделки", предлага той.

Това ще донесе значително облекчение, според Кънчев. Друга болезнена тема за кметовете е Закона за управление на отпадъците, заяви още той. Става въпрос за сумите за всеки тон смет, който се обработва, в ползва на бюджета, което оскъпява промилите за такса смет.

Срещата се организира от Национално сдружение на общините в Република България в партньорство с Народното събрание. Темата, по която дискутираха участниците е "За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините".