ПловдивУтре: 1 октомври

Мисия Пловдив

30-09-2013, 18:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога ще се случва в града

Времето утре

Октомври настъпва със захлаждане. Най-високите очаквани температури за месеца ще бъдат между 21 и 26 градуса, а най-ниските ще са между минус 3 и 2 градуса. Синоптиците вече предупредиха, че през октомври ще завали и първият сняг.

В Пловдив максималната температура утре ще бъде 21 градуса, минималната 6.

Празници

На 1 октомври църквата почита Покров на Пресвета Богородица.

В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

1 октомври е Международен ден на възрастните хора, обявен от ООН. Мотото, под което се отбелязва в десетки страни вече 20 години поред е „Общество на всички възрасти".

Какво, къде, кога в Пловдив утре?

В града ще вие сирена. Системата за ранно предупреждение и оповестяване ще бъде тествана точно в 13.00 часа. Акустичните сигнали на сиренната система и гласовата информация за тревога, ще бъдат задействани още в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе , Смолян и София.

В 10.00 часа започва форум за инвестиционните възможности на Пловдив и региона и проблемите на пазарната среда в сферата на недвижимите имоти у нас.

Събитието ще се проведе в рамките на Международен панаир Пловдив във Виенския салон на Панаирното градче.

Първият дискусионен панел, който започва в 10.00 ч. ще представи инвестиционните възможности и нови проекти, свързани с развитието на Пловдив и региона. От 11.15 ч. започва дискусия, свързана с проблемите на пазарната среда в сферата на недвижимите имоти и взаимодействието на браншовите и професионални организации за решаването им.

Утре стартита националната кампания на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ – „Място в сърцето“. Това е инициатива, която се провежда за първи път и има за цел да подкрепи проекти свързани с възстановяване на емблематични за местната общност средища и сгради.

Кампанията ще продължи една година. Дванадесет областни града със своите важни и символни за общността места ще се борят за едно„Място в сърцето“. Между тях е и Пловдив.

Арменското училище отбелязва утре своя патронен празник. В 10 часа в двора му в Стария град, ул. Турист № 2 ще има традиционно изложение "Нашият чуден свят". Първокласници ще правят маски от приказки, ще попаднем в свят на гатанки и танци. Ученици от трети клас ще покажат изкуство от отпадъчни материали и ще изготвят пана от еко материали. Ще има литературна работилница и павилион „Физиката и химията около нас”, „Забавна математика”, „Здраве на хапки” и „Светът на Армения”.

Премиерите в кината на 1 октомври

С пълна газ (2013) Премиера, Гладиаторите на Рим (2012) Премиера, озвучен на български език,  Надцакването (2013) Премиера