Питат кое е любимото ни място в Пловдив

Мисия Пловдив

01-10-2013, 07:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивчани ще предлагат и събират средства за своето "Място в сърцето"

14 месеца, 427 дни, 12 града в България, 1 Място в сърцето. Това е кампанията на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ /ФРГИ/, част от която става и Пловдив.

Инициативата се провежда за първи път и ще подкрепи проекти, свързани с възстановяване на емблематични за местната общност средища и сгради.

Кампанията стартира днес и ще продължи една година. 12 областни града ще се борят за едно „Място в сърцето“.

Как ще се развие кампанията?

Инициативата ще протече в няколко етапа като целта е да се съберат интересни и важни за развитието на съответните градове проекти и след набирането на средства по време на дарителска кампания ще се финансира тяхното обновяване, ремонт или реконструкция. По този начин ще се върне старата им слава. Няма да се подкрепят стартиращи проекти, които имат нужда от финансиране за цялостно изграждане, проекти със статут на национални паметници на културата или намиращи се в частна собственост.

От 1 декември до 30 януари се изпращат предложения с проекти. ФРГИ в партньорство с обществените фондации по места и местната власт ще избере по три от всички изпратени предложения.

За тях ще може да се гласува в рамките на февруари и март. Проектът, събрал най-много гласове, ще се включи в набирането на средства чрез даряване.

Набирането на средства ще продължи четири месеца - 01.03. – 30.06.2014 г. Към реализиране на проектите ще се пристъпи в началото на август 2014 г. Този етап ще приключи до 30 ноември 2014г.

Изпрати твоето предложение с любимо място от Пловдив

Ива Ненова вече е написала своята идея. Това е Античният театър. Ето какво е споделила:

Античният театър на Пловдив  е сред най-добре запазените антични театри в света.Той е визитната картичка на града и притегателно място за гости и жители на Пловдив.

Мариан Петков иска да се направи Музей на авиациата: Идеята за създаване на музей на авиацията възниква през 1919 г., за да бъдат запазени за историята някои от първите самолети на България. Но подписването на Ньойския мирен договор я прави неосъществима. През 1931 г. е взето решение за създаване на музейна сбирка на летище Божурище. Тя е открита през 1934 г. и съществува до началото на Втората световна война. През 1972 г. отново се подема инициатива за създаване на музей на авиацията, но в този момент това е трудно изпълнимо. Голяма част от оцелелите самолети във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия вече са унищожени и е издадена заповед за освобождаване на заеманите от тях хангари. На 21 септември 1991 г. с усилията на много ентусиасти, с прякото участие на личния състав на 25-и авиационен полк - Чешнегирово, 44-ти полк – Крумово, 19-и полк – Граф Игнатиево, 22-ри полк – Безмер, на екипа на Националния военноисторически музей и много други е открит Музеят на авиацията в Крумово. Той притежава около 6800 експоната и 70 летателни апарата - самолети, вертолети, безмоторни самолети, радиорелейни станции и др. От 2005 г. той е филиал на Националния военноисторически музей.

Повече информация за кампанията ще намерите на: www.myastovsarceto.bg.