ЕК съди България заради вятърен парк

Най-доброто от печата

01-10-2013, 07:04

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид в три български града е другата заплаха за наказателна процедура

Общо 14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, като една от тях - за нов вятърен парк в зона "Калиакра", трябва да влезе в съдебна фаза в края на октомври. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, отчитайки резултатите от работата си в МОСВ през първите 100 дни на кабинета.

По думите й предстои колежът на еврокомисарите да вземе решение по тази процедура, с което България вече няма да е в досъдебна фаза, а в ефективна съдебна процедура. Нарушението е на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ във Варна, която е издала одобрение през 2012 г. за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища, посочи Михайлова.
Министърът на околната среда и водите е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура на МОСВ, но административния съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ. Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи", посочи в отговор на журналистически въпроси министърът.

„Това е случай, за който няма прецедент“, коментира Михайлова разнобоя в решенията на МОСВ и регионалната му структура във Варна. За тази наказателна процедура има много сигнали и от неправителствени организации. Според министъра страната ни ще направи всичко възможно да намали щетите от наказателната процедура. За целта в най-кратки срокове ще се разшири защитена зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Ще се обособи и нова защитена зона, като компенсаторна мярка за всичко вече построено в региона. 
„Поела съм ангажимент пред еврокомисаря по околна среда Янез Поточник да издам заповед за забрана на всякакво строителство на територията на зона "Било", посочи още екоминистърът.

Сред другите рискови наказателни процедури срещу България са тази за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид в три български града за периода 2007-2009 г., процедура за наднормено запрашаване на въздуха в 30 общини, както и процедура за превишение на емисии от големите горивни инсталации у нас и замърсяването на въздуха от тях със серен и азотен диоксид. Има още процедура за неизпълнение на директивата за депата за отпадъци и несъответствието на 124 от тях с изискванията на европейското законодателство. За тези рискови процедури сме в непрекъсната комуникация с европейските институции, каза министърът.

В коментар на разнобоя в решенията на МОСВ и РИОСВ-Варна, Искра Михайлова каза, че връзката между екоминистерството и регионалните му структури оттук нататък ще бъде много по-тясна. В момента текат конкурси за избор на директори на регионалните структури на МОСВ - екоинспекции, басейнови дирекции и национални паркове, след като министърът ги освободи преди малко повече от месец.