До 10 дни управляващите вадят план за закъсалите с ипотечни заеми

Най-доброто от печата

01-10-2013, 07:09

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Готвят се промени в закона, които ще поделят отговорността за непогасения борч между банката и длъжника

До 10 дни ще бъдат готови законовите промени, които ще защитят потребителите с ипотечни кредити. Това съобщи пред "Сега" Румен Гечев, зам.-шеф на парламентарната комисия по икономическа политика. Той обясни, че се работи активно по регламент, който ще облекчи хората, закъсали с обслужването на заема, в най-тежките случаи - когато жилището е единствено, банката го е взела и продала, но и след това остава сума за погасяване от длъжника. Според Гечев идеята е и банката да поеме отговорност - за това, че е отпуснала рисков кредит, и да отпише част от дълга, останал след продажбата на обезпечението. Депутатът не даде никакви подробности, както и не уточни и в какво съотношение се предлага да си поделят борча двете страни. Работещите по проекта депутати и експерти имали уговорка с банките да не се коментира публично, преди да са уточнени всички детайли.

Това е известна еволюция в намеренията на управляващите. Още преди месеци БСП и ДПС започнаха да се състезават с анонси, че готвят облекчения за закъсалите със заеми българи. Йордан Цонев от ДПС, шеф на бюджетната комисия в НС, обяви, че банките трябва да си поемат рисковете при необслужвани кредити. Според него, когато се стигне до продажба на ипотекиран имот и сумата от продажбата не стига за покриване на задължението, трезорът трябва да покрие загубата за своя сметка и да не търси повече пари от кредитополучателя.

Според шефа на икономическата комисия Алиосман Имамов в момента се водят разговори с представители на банките и с отделните институции. "Все още обаче няма нищо конкретно и темата не е обсъждана в комисията", бе категоричен той пред "Сега". Имамов не можа да каже дали вече има изготвен анализ за броя на българите с ипотечни кредити, както и каква част от тях рискуват да загубят дома си заради просрочие. В средата на юли депутатът от БСП Петър Кънев обяви, че между 30 000 и 40 000 семейства може да останат без дом заради необслужени ипотеки. Тогава той посочи, че има около 160 000 жилищни заема, като над 30 000 от тях са просрочени и необслужвани.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев вчера потвърди, че БСП търси начин да защити хората, които губят единственото си жилище заради необслужван заем. "Проблемът с банките и хората, които ще останат на улицата благодарение на лоши ипотечни кредити, е огромен", посочи Стойнев, след като откри Пловдивския технически панаир. Според него проблемът идва от това, че при бума на кредитите и на строителството банките много лесно са раздавали заеми. "Сега положението е много тежко, тъй като тези хора трябва да напуснат жилищата си", каза той.

Депутатът Георги Кадиев обясни пред "Сега", че научава от медиите за предложенията, но според него те трябва да се правят много прецизно, така че да не наклонят везната нито в полза на банките, нито на потребителите.

--------ДАВНОСТ

Друга идея, която се дискутира напоследък, е да се въведе 5-годишна давност за лошите ипотечни кредити и банката да забравя за дълга след този период. Има различни виждания колко да е давността - банките настоявали за по-дълъг период - 7 г., но управляващите държали на 3 г. Миналата седмица идеята неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 г. получи подкрепа в правната комисия. Тези текстове обаче не важат за ипотечните кредити.