Вдигат минимална заплата на 340 лв. от 1 януари

Най-доброто от печата

01-10-2013, 07:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Повече пари за майките и пенсионерите от 2014 г.

Има съгласие минималната работна заплатата бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари догодина.

Това потвърди социалният министър Хасан Адемов. „Има идея обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст също да бъде 340 лева”, коментира още той. Адемов обаче посочи, че нищо не е окончателно преди приключване на бюджетната процедура за 2014 г. Социалният министър разкри още, че е решено от догодина пенсиите да се актуализират по „швейцарското правило”.

Адемов обясни, че това ще означава всяка година от 1 юли да има осъвременяване на пенсиите с 50% от осигурителния доход и 50% от инфлацията. През уикенда финансовият министър Петър Чобанов също заяви, че кабинетът е решен да увеличи пенсиите, които 4 години са били замразени. Междувременно Адемов поясни, че когато към февруари 2014 г. има окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията, тогава ще се знае с колко процента ще бъде увеличението.

Предвижда се то да бъде факт през лятото на следващата година. Хасан Адемов отбеляза, че е важно да се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране.

Министърът присъства на конференция на КНСБ на тема „Несигурни форми на работа – средства за справяне и подходи за действия на синдикатите”. На нея синдикати и работодатели обсъдиха актуалните проблеми в социалната сфера. Те се обединиха около нуждата от ново трудово законодателство.

КНСБ пък ще връчи на правителството пакет от искания в подоходната сфера, данъците, бюджетната политика и социално-осигурителните плащания за предстоящата 2014 г. Междувременно в коментар за предстоящото увеличение на минималната заплата председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатите ще настояват за още 10% увеличение през втората половина на 2014 г.

Първоначалното намерение на кабинета, в това число и в предизборните обещание на БСП, бе заложено увеличението на минималната работна заплата да стане от 1 октомври. Това обаче не бе обсъдено по време на двете срещи на Тристранното сътрудничество към Министерския съвет.

В същото време Димитър Бранков от Българската стопанска камара коментира, че работодателите не са дали съгласието си за подобно увеличение с 30 лв. Според Бранков при вдигането на минималната заплата не само работодателите ще бъдат ощетени, но и бюджетът е поставен в риск с такова увеличение, защото няма как да се вдига само минималната заплата, но не и пенсията.