Цената на водата …пада?

Мисия Добрич

01-10-2013, 12:05

Снимка:

Интернет

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Ще плащаме по-евтина вода, ако Добруджа се водоснабдява от язовир Цонево

С минимум 30% може да поевтинее водата в Добруджа след реализацията на проект за водоснабдяването на Добричка и част от Варненска област от язовир Цонево, съобщи управителят на „ВиК” - Добрич Юлиян Иванов, цитиран от Дарик радио.

 Идейният проект е представен за обсъждане в МРРБ, като министър Терзиева се е ангажирала с проблема на добруджанци и най-вероятно той ще бъде обявен за проект с национално значение, за да се ускори финансирането му, допълва Иванов.

 Предварителните разчети сочат, че необходимата сума за изграждане на 57 км водопровод от Девня до Добрич и нова пречиствателна станция за питейни нужди възлиза на около 75-80 млн.лв. Към момента има изграден водопровод от язовир Цонево до Девня. Новият водопровод ще има възможност да водоснабдява населените места по пътя, а от Добрич водата може да се провежда до всички населени места в областта.

 Проектът ще доведе до спад на разходите от ел.енергия с 50%, така че само от икономия на ел.енергия годишно ще се спестяват около 3,6 млн.лв., сочат още предварителните анализи.

Планира се новата пречиствателна станция за питейни нужди да бъде изградена на 5–ти километър до Добрич. Водоснабдяването на Добруджа от язовир Цонево да стартира до 2 години, предвижда още проектът.