Европа ни дава 7 милиарда за 7 години

Парите

01-10-2013, 12:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

По-бързи чиновници и електронно кандидатстване с проекти обмислят министри

Бюрокрацията няма да е пречка за създаване и подаване на проекти за европейско финансиране, работим в тази посока, каза в Пловдив вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По мнението й в настоящия програмен период администрацията пречи много и това е един от факторите за ниската усвояемост на европейски средства.

Според заместник министър-председателя опростяването на правилата  и уеднаквяването на документацията може да стане с промяна на нормативната уредба. Необходимо е по различните програми бенефициента да не кандидатства с коренно различни проекти, да се установят ясни срокове и правила, вкл. и за финансовите кореции, които изключително много тормозят бизнеса и общините, заяви Златанова. Сериозно се работи и в посока електронно подаване и отчитане на проектните предложения.

По ОП "Иновации и конкурентноспособност" от 2014 до 2020 година Европа ще ни даде 1 млрд. и 37 млн. лева. Това е единствената програма, в която има увеличение на бюджета с около 50 млн лева.

Сред приоритетите тук са подкрепа за разкриване на микропредприятия в селските райони, малки стопанства, подпомагане на малкия и средния бизнес, предприемачество, технологично обновление, енергиен бизнес и зелена икономика.

Общо за седемте оперативни програми финансирането ще е близо 7 млрд. лева. Толкова бяха предвидените средства за България и от 2007-ма до 2013 - та година.