Изтърбушиха Природонаучния, ще е готов за Коледа (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

01-10-2013, 12:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

След обновлението ни очакват нови експонати

Пропадналите дъски на пода и целият гредоред на първия етаж в Природонаучния музей са оголени и ще бъдат премахнати до дни. Това обяви директор му Огнян Тодоров при старта на ремонта в сградата.

На тяхно място ще бъдат положени метални трегери, ще бъде излята и бетонна плоча. След това ще бъдат монтирани нови ВиК и електрически инсталации. Ще бъде положена нова настилка, заедно с окачени тавани, конструкции от гипсокартон и нови витрини с LED осветление, похвали се още Тодоров.

Експонатите са събрани във фонда и в една от залите на музея, която ще бъде оставена за последно, за да бъдат съхранени.

По-трудно ще протече ремонтът в залата с аквариумите и терариума. Въпреки рисковете обаче стъклените конструкции няма да се демонтират. Срокът за изпълнение е 55 дни. От фирмата, спечелила поръчката дадоха уверение, че ще работят без почивен ден, за да завършат навреме.

Общината е отделила 150 000 лева за ремонта, посочи на свой ред кметът Иван Тотев. Сградата е емблематична за Пловдив, тъй като преди да стане много популярен музей е помещавала първото кметство на града. Оттук тръгва модерната история на Пловдив, изтъкна той.

Днес музеят е популярна и посещавана атракция, идват групи от цялата страната, затова е важно сградата да добие подобаващ вид, допълни още градоначалникът.  

При откриването си музеят ще покаже и нови експонати. Сред тях ще е възстановен скелет на пещерна мечка. Той ще бъде изложен до препарираната кафява мечка. Ще има и питон дълъг 6,5 метра. Някои стари експонати ще се реставрират. Други пък директно ще бъдат заменени с нови. Планиран е и ремонт на фасадата на сградата, допълни още Тодоров.