Крилати обитатели на езерата накацаха по спирките в Бургас

Редом с тях могат да се видят впечатляващи гледки от Вая, Атанасовско езеро и защитена местност „Пода”

За да остане Бургас градът на езерата и птиците вече помагат и автобусните спирки в града, информират от БДЗП.

От няколко дни те са украсени с лопатарки, саблеклюни, кокилобегачи, белооки потапници и други крилати обитатели на езерата. Редом с тях могат да се видят впечатляващи гледки от Вая, Атанасовско езеро и защитена местност „Пода”.

В продължение на година удобните и красиви автобусни спирки на градския транспорт ще дадат възможност на жителите и гостите на морския град да се запознаят отблизо с част от крилатите жители на езерата на Бургас, както и да научат любопитни факти за тях.

Бургас е известен с дивата си природа в много страни, не само в Европа, но и по света. Крайно време е обаче да стане толкова популярен с богатата си природа и сред своите жители и всички, които идват тук през лятото за морски туризъм. Градът е един от малкото на Стария континент с толкова много влажни зони от световно значение. Тук е най-голямото естествено езеро в България - Вая. Над модерния и разрастващ се град минава вторият по значимост миграционен път на прелетните птици в Европа – Виа Понтика. Бургас е единственият град в България, в границите на който е разположен резерват – поддържаният резерват „Атанасовко езеро”. Изключително голямо е значението на влажните зони за опазването на застрашени от изчезване от лицето на Земята няколко вида птици.

За всички, които обичат природата, Бургас е градът на езерата и птиците, но по-важно е той да бъде приет и да остане такъв и за хората, които живеят в него, защото това е гаранцията, че влажните зони ще бъдат опазени и ще продължат да са място, обитавано от стотици видове птици, риби и бозайници. Ще продължат да бъдат източник на сол, луга и дивеч, да пазят от наводнения и да носят наслада и настроение, за тези, които имат очи за красотата на Атанасовско езеро, Вая, Мандра и защитена местност „Пода” с техния жив свят.